發新話題

6月至7月 21日歐洲之旅(自由行)

又試答先

1. 想請問你d 機票訂左未? 有冇考慮開open jaw? 唔駛費時失事搭番火車返倫敦, 或者乘飛機返倫敦較慳時間

2. 威尼斯個人很喜歡, 值得多留一天

3. 就咁睇, 你最貴的車程是在paris - avignon, 其他都唔算貴, 意大利d 火車唔貴, 只係快車會貴d ,而且你渣pass 的話又要補附加費, 所以唔多抵, 如果你是 26歲以的話會更貴

4. 巴黎往avignon 不用轉車, 但只限去到AVIGNON TGV, 由 TGV 去avignon centre 要轉巴士. avignon 同樣沒車去羅馬, 最近要去到尼斯, 但尼斯至羅馬呢程我自己覺得唔太安全. rome 至 paris 極遠, 至少在米蘭轉車. 臥鋪加錢可能貴過張機票

就你個要求, 我大概有咁既睇法:

1. 倫敦 -- 巴黎 -- 阿維儂 -- 尼斯 -- 米蘭 -- 威尼斯 -- 佛羅倫斯 -- 羅馬 -- 拿玻里 -- 飛番倫敦

當然如果你開open jaw 就不需要飛返倫敦

大概係咁~~

有車呀, search 到
Nice Ville   --- Milano Centrale         
ab
an        10:02        14:50                  4:48        0

五個鐘車, 夜車應該要轉車

至於幾錢, 唔敢答, 去羅馬都係三年前既事, 佢有好多種票, 我記得當年由rome termini 去 frienize SMN 係廿幾EUROS 度

我果時由羅馬去倫敦既機票係五鎊..........慳時間乜都係番度啦

我個人唔太鍾意走回頭路..所以買來回FARE 平D (普遍都會), 但要考慮有冇實際需要既.

個別夜車最好預訂
但我見你大部份都是很密班次不需要了

eurostar 早book 有得平, 約 25 鎊會有交易

你去eurostar 個網訂啦 , 早book + 揀個別時間 (e.g. 大清早) 最低見到 25 鎊, 你比d 心機搵下就有, 所以我話根本唔駛走回頭路, 其實識揀可以好平

avignon 係 provence 其中一個城巿, 當中佢睇薰衣草係最出名既
你去法南其實都要經左佢先, 之後再去其他地方

推介去arles a-x-provence 同 pont du gard. 馬賽反而唔太喜歡, 可以不去

你去邊度check? 我岩岩check 完 求其一日, 單程 26 鎊喎..

至於加幾多錢, 其實五花百門度度唔同答唔到你, 只可以比個refence 你
三年前由rome 去 frienze smn 坐快果班證要補around 17€ 度

發新話題