標題: 有無人好心想收留倉鼠BB [打印本頁]

作者: 水星人    時間: 2009-4-19 21:09     標題: 有無人好心想收留倉鼠BB

今日見鼠鼠生左6隻...
但屋企又唔係咁鐘意佢地......

我自己又忙, 照顧2隻先o岩o岩好...照顧唔到咁多隻
有無人好心收留~ 我聽日影返d相上黎

pm我
作者: 時光倒流夜    時間: 2009-4-19 21:40

就算有人要哂你d鼠bb  你都要將原本果2隻男女鼠分開養架
佢地好快又會生架啦  鼠鼠懷孕期只1x-2x日咋
一直唔分開男女鼠  一直俾bb人都唔係辦法架  
明知自己冇能力照顧鼠b  請唔好俾佢地再生
你俾d唔識ge人   佢地係咪識養,會唔會好錫鼠鼠你又唔知....
而且鼠女生一次好傷身架  命都短d
我早2日先係另一個討論區見到有個主人話鼠鼠生左12隻bb之後死左...
bb都兇多吉少
鍚鼠鼠ge話  分開男女鼠唔好俾佢地生啦
作者: 時光倒流夜    時間: 2009-4-19 22:25

鼠b起碼要3星期-1個月先可以離開媽媽
你有冇分開鼠爸呀  小心鼠爸食左bb
你唔好搞鼠媽鼠b  你嚇親鼠媽  佢會食左bb架
分開鼠爸  俾足夠食水食物鼠媽  放籠係陰暗安靜角落
等bb出左毛先影相啦  而家影都冇用  只係一pat紅色肉
影相唔好開閃燈  會影響鼠鼠眼睛                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                       
作者: cheapman    時間: 2009-4-19 22:26

非常同意.

唉, 點解我地係到成日叫大家吾好男女一齊放埋養, 大家成日都吾聽?

樓主你想想, 你吾要佢地, 又吾知會比d muk 人, 若遇到一些根本吾識養, 又或者對鼠鼠吾好的人,你個心會點?

仲有, d bebe而家咁細, 剛出生, 要食奶的, 不能離開媽媽住.

你屋企吾係咁鐘意佢地, 你又找不到人收養全部,那又點呢? 全部比0西d 無良寵物店嗎?

我吾係想鬧你, 我真係好替d 鼠鼠慘.....
作者: 時光倒流夜    時間: 2009-4-19 22:34

我真係好心痛d鼠鼠  因為鼠鼠便宜 交配生b能力又高
唉.......
我覺得鼠鼠生命比唐狗更賤更慘更可憐
作者: 時光倒流夜    時間: 2009-4-19 22:43

已經生左bb  自己養唔哂要俾人ge話  小心幫bb搵好主人
鼠媽鼠爸一定要分開架  鼠鼠繁殖能力好高  甚至鼠媽剛生完都可交配  
鼠鼠唔會悶架  你買d玩具俾佢地  多d同佢地玩就ok
鼠鼠需要ge係一個錫佢成日陪佢玩ge主人  多過一個鼠同伴
你可以買雙子籠(一籠分開獨立2邊)  咁鼠鼠可以見到又唔怕佢地再生bb                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                       
作者: 小神話    時間: 2009-4-19 23:43

咩種o黎ga?                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                       
作者: 水星人    時間: 2009-4-20 01:22

其實...兩隻我就夠時間同佢地玩...但係一生就...

而家出去買個籠去分開佢地.......
之後養落應該就無咩野

d BB要幾時分籠ga?
作者: 一人一個    時間: 2009-4-20 02:42

今天(4月13日)才出生 ,即係大約要 3 星期後才可領養啦

如想要一隻 小紫(雄性),到時候可在那處領取 ???

歡迎光臨 UFunFun 討論區 (http://ufunfun.com/) Powered by Discuz! 6.0.0