標題: 關於6/4死傷者的定義, 用被屠殺三字是否太誇張 [打印本頁]

作者: DorKu    時間: 2009-4-19 16:32     標題: 關於6/4死傷者的定義, 用被屠殺三字是否太誇張

我覺得是

屠殺一詞帶有強裂的殺人願望,

而中共當年的目的是清場, 能不死人盡量不要死人,

軍隊推進時也是大叫人不犯我, 我不犯人, 可見沒有殺人願望,

把清場過程中的傷亡稱之為屠殺過份了吧?
作者: 老人家    時間: 2009-4-19 17:46

此就是我們反對支聯會反對政棍的重點! 不過, 好多香港人已被洗腦! 六四是什麼? 諗都唔諗就是中共屠城, 屠殺手無寸鐵學生, 坦克殺人事件!
作者: 綠林    時間: 2009-4-19 17:53

補充一點, 日軍用槍指住南京中國人個額頭, 然後開槍, 都一樣有講 " sayonara " 的. 可見日軍沒有殺人意圖.
作者: littecoco    時間: 2009-4-19 18:01

樓主剛剛有沒有看"頭條新聞"? 如有看可有感到半分愧色?
作者: 橫丁小店    時間: 2009-4-19 18:02

睇番laughing同学喺大学講嘢段片,令我更覚得佢係laughing!!!

佢唔係想像中好似北韓嗰 D老土怪咁 反而個髮型幾in吓!但又着起件中山装,唔排除其実佢係玩緊嘢!!!
作者: littecoco    時間: 2009-4-19 18:19

呢位陳同學著到咁型, 一定係六四laughing, 走年青市場路線

(呢道的六四laughing主要走中年路線)                                                                                                                                                                                                                                                                               

歡迎光臨 UFunFun 討論區 (http://ufunfun.com/) Powered by Discuz! 6.0.0