標題: 網上申請台證,係咪仲笨咗...... [打印本頁]

作者: 俾人蝦    時間: 2009-3-29 15:18     標題: 網上申請台證,係咪仲笨咗......

以為網上申請咗唔駛等,點知想快得慢,
仲煩過落地簽證

在網上申請咗,去到力寶中心取證,
點知原來比咗證件,羅咗飛仔,仲要等成一個鐘,
我記得以前去台灣落地簽證,
即時行去counter,即時比證比錢,前後唔駛15分鐘。

我個朋友仲要去到香港機場先取台證,
到時都唔知駛唔有排等.....
作者: !賣飛佛!    時間: 2009-3-29 15:45

唔係wor, 我0係機場取證15 mins 搞掂. 當日仲係星期六.
反而去到台北機場, d 人等取證先多人.
作者: LTprus    時間: 2009-3-29 17:07

而家咩時候... 估都估到勁多人做簽證準備去旅行
假期前一定人多

其實去機場先拎就 ok
去到機場俾證件 counter, 之後去食野
食完野返黎就拎得

都算方便                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                       
作者: 唔算化    時間: 2009-3-29 17:17

去到機場做, 就算等一個鐘都ok丫... 行下食下就搞掂...
你覺得笨係因為覺得特登去攞, 又等左好耐 (乾等又無野做呢)...
但免卻左到時排隊做落簽喎... 出閘過關又唔駛遲左d...
假日好多人架... 如果復活節去個d最好做定啦...
同埋上網做個張, 三個月內去兩次喎... 當然你又未必三個內再去...
作者: 阿POOH    時間: 2009-3-29 17:46

我次次都o係機場拎, 除左一次撞正有一團人拎, 等左15mins
其他都係10min內走人
作者: 俾人蝦    時間: 2009-3-29 18:27

唉....笨咗

諗著公司近金鐘,去力保做,
超多人,超亂.....成個大堂仲要係一個詢問處都無。
等到counter取證,又話我打錯咗中文名,叫我去7號窗再網上申請過,
成個大堂得個一部電腦,但前面巳經有四個人係同一個case打錯字。
早知去機場做......真笨今次

去完力保之後,我覺得我地香港申請證件巳經係超先進超效率。
至少有個職員問,知道有無排錯隊
作者: 美尼太    時間: 2009-3-29 19:03

金鐘出名超多人,所以我兩次都係機場攞
作者: 俾人蝦    時間: 2009-3-29 19:14

成個大堂只得一部電腦,
後面排隊既人睇晒你打咩入電腦,
簡直無晒私穏....
作者: 不能盡錄    時間: 2009-3-29 19:23

去金鐘取證,真的超笨~~
果次順路有時間,諗住去拿埋唔洗去當日先去機場拿,
點知等咗成個鐘,真的超笨~~
之前試過出發當天才在機場拿,等咗10分鐘都唔洗,
決定以後唔會再去金鐘那兒取證~~!
作者: 抄寫中    時間: 2009-3-29 22:33

我係台灣攞落地簽証,個時好彩無人,我五分鐘就ok。

歡迎光臨 UFunFun 討論區 (http://ufunfun.com/) Powered by Discuz! 6.0.0