標題: 曾是心頭好的單位,今天興趣大減了 [打印本頁]

作者: 懶洋洋    時間: 2009-3-27 02:44     標題: 曾是心頭好的單位,今天興趣大減了

我有一個單位的隔離業主上星期於四大地產放盤,因我於翌日已收四大公司分別的電話問我有沒有興趣:

此盤曾是我心頭好,因可和現在的單位打通,變成相連,當年(07頭)我曾找經紀問他有沒有興趣放賣,但他開出天價,反而問我有沒有興趣賣我現在的單位(來一個反收購,但他開的價甚低)結果不用我說了.
經過兩年後的今天,業主終於放賣了,原因我不知,但我如今興趣大減了,原因,當年想買的原因是想自打通自住,經過呢兩年,我已將自住的單位重新裝修,他早一年前可能會大不同 ,還有,我現在的租客是新簽租約的,而且是死約兩年,就算我買回隔離的單位也不能自住,只能放租,再買單位放租,我已不想了,因我想分散投資

所以天時,地利,人和真的是缺一不可,今天我只希望隔離單位的業主早日尋到新買家                                                                                                                                                                                                                       
作者: leekee    時間: 2009-3-27 03:34

C兄比一些不斷大叫"買樓,樓市好"的人理性很多
作者: 甜candy    時間: 2009-3-27 03:46

興趣大減,即係仲有興趣,
樓主都係睇下個價位如何,
如果係筍價,即係飛撲去買啦..
等兩年租約滿,即刻整個相連單位滿足晒...
作者: Pretty黑    時間: 2009-3-27 03:50

我都有差不多經驗, 隔離想打通的單位放賣時, 我已經簽賣了我那個.  sing兄現在對哪些屋苑還比較有興趣啊?
作者: my Elaine    時間: 2009-3-27 04:22

早幾日同表姐睇樓,因為佢開始想年尾入市(我冇意見,錢係佢ge)
咁個agent好積極,見我地睇返干德道羅便臣道
就提出話不如睇下九龍站d樓
咁我地覺得,係冇諗住買0個度,但去睇下都好
之後又可以去element食飯

睇左3個漾日居,3個君臨,2個king天同2個凱旋門
concept只有一樣,得個睇字
叫價唔現實
而且好似唔覺得凱旋門同君臨係人住0既地方,好tension(可能我個人草根少少)
漾日居3面環超高樓, king天算係好d,但又係同對面好近
我地2個都覺得,如果係住,奧運站真係好好多
配套完善, 環境好好多
而且似一個[住]0既地方,舒服又relax一d

我諗而家我地都係睇返半山算
d太高級地方住唔起之餘,半山而家好多地方仲平一大截~                                                                                                                                                                                                                       
作者: 豪一豪    時間: 2009-3-27 04:37

但老實講, 可以自製相連真的是可遇不求的。有機會真的可以留意,當年我的老家都有機會買入隔離的單位,可惜最後都係收購失敗。裝修這樣東西,都係浮動價來的,只係SING兄有無興趣用來自住口者。                                                                                                                                                                                                                       

歡迎光臨 UFunFun 討論區 (http://ufunfun.com/) Powered by Discuz! 6.0.0