標題: 寄宿家庭 [打印本頁]

作者: EllaKC    時間: 2009-3-26 10:53     標題: 寄宿家庭

有冇人有住寄宿家庭既經驗?
可唔可以大約講下有關既情況
thx
作者: 企鵝之旅    時間: 2009-3-26 19:10

好難講架BO呢D
睇你好5好彩
我試過住過好姑寒好衰既,又試過對我5錯GA
睇你運氣                                                                                                                                                                                                                       
作者: 圓圓    時間: 2009-3-26 21:03

你咩國家先

我而家住緊o個度(英國)..........<哭>
唉..
哩度係個全職打工o既女人做host,
真係唔明佢全職點解都可以收學生,佢仲有個仔要湊添,
但要收成三四個學生但又冇時間理我地
平時一半o既飯都係叫佢個同我同年o既侄女煮
本來個費用係包埋星期六日+假期午餐,
但我一搬黎佢就即刻講定話星期六日假期唔會包  
(但我之前住過o既兩家都有)
分明呃錢o者
食野方面..煮罐頭同埋D難食o既野
英國人食早餐有cereal同jam&bread架嘛
我問佢可唔可以有埋麵包佢都話唔得叫我自己買.
佢淨係提供cereal同埋long-life脫脂奶
其實我地三個學生都唔飲脫脂奶,因為太難飲,
佢都唔肯買全/半,因為佢自己要減肥就話只買脫脂奶
於是我地又局住自己買自己飲.(但明明個fee都包架嘛)

仲有最麻煩係佢收咁多學生,
太多人用一個廁所,
朝早會爭之外,
最討厭係有人用廁所用得好唔乾淨(男生!!damn,之前個大陸男,而家個韓國男!!)
即係開大之後唔沖廁,沖唔走又唔理走左去
跟住下一手用o既人(即係我同另一個女仔)要幫佢洗馬桶
有時就忍到番學校先去,因為個馬桶太核突

其他:哩個唔關房東事o既..不過都幾煩,
就係個bb成日半夜喊,成日嘈醒我

<<以上哩個係個孤寒o既例子.

所以..
搵家庭,你搵個得你自己一個學生o既比較好.
照顧你比較好D.

好o既就係我住o既第一家,
牙買家人.
煮野食好食到不得了.
又會得閒同你傾計教你初初黎要點做.
又帶我去學校同埋去市場.
同佢乎d女都幾熟,哈哈.
好想住番哩度.                                                                                                                                                                                                                       
作者: 圓圓    時間: 2009-3-29 19:29

個英國女人真係癲架
我岩岩番黎跟住沖涼,
佢無啦啦衝左入黎廁所叫我"STOP BANGING!!!<我個名>"
(沖涼就緊係冇著衫啦!!不過好在有浴簾  )
但我跟本就冇  (可以有我唔覺意o既)
我就話I didnt
佢就話YES YOU ARE I CAN HEAR YOU DOWNSTAIRS!!!!!!!  
跟住bang門走左去lu.

痴線架...............................................................   
心情唔好就搵D學生黎出氣.  
I'm soooooooooooooooooooooooooooooooooooooo sick!!!!
作者: LingChi    時間: 2009-3-30 07:31

我uk year 12住一人一房同一人一廁所gei學校宿舍,咩都唔洗煩..不過之前跟2次ef遊學住過host family.有1個uk host family日日都比我食instant noodles.另一個aus host family就好好,成日bring我地出去玩,又煮好多好野食,spaghetti,牛扒,羊架,salad,薯條,豬餐餐咩都齊,有時仲會佢自己用d免治牛去make d成"串"厚gei漢堡扒(試過有"loan蝦").第一日去到aus佢唔知我食幾多野,佢早餐倒左半盒cornflake比我 lunch自己開雪櫃任攞.佢d relatives黎探佢gei話我地會大家一齊食飯同玩show hand,佢仲有個swimming pool係garden,成日叫我陪佢游水...未見過咁nice gei鬼佬=.="
作者: 好眼訓    時間: 2009-4-2 04:25

@@"我依家係澳洲...
住HOMESTAY.
一星期七日包兩餐...但明明寫明六日有三餐...
有次得條SUSAGE+雜菜SALAD...食完好似冇食過野咁...仲要唔好食.
HOST FAMILY兩個大人要返工...成日冇門口入...又唔比匙...(其實有條...不過=冇...因為失左蹤)
沖涼5分鐘TOP...RUNNING WATER多過5分鐘你就大大獲..."娥"到你呢...
仲有只可以係1930-2030沖涼+刷牙洗面...MORNING另計.
當你唔洗返學既日子就會逼你出街...唔比你留家...話咩ENCOURAGE STUDENT TO GO OUT...
有病...我個日有成堆ASSIGNMENT+READING要做要睇都逼人出街...
除左個兩餐...基本上係唔會再見倒有食物出現...但當然間個零兩個WEEK就會整D DONUNT呀...個D野比我地當下午茶...
但最重要唔比我地煮野食...EXPECT我地用BOILED 6 NOODLES...泡極都唔熟
所以對於好想煮野食既我...好想臨訓前先刷牙洗面既我...真係有點衝動...
你地話我好彩唔好彩?!                                                                                                                                                                                                                       

歡迎光臨 UFunFun 討論區 (http://ufunfun.com/) Powered by Discuz! 6.0.0