標題: 韓劇《該隱與亞伯》討論區 [打印本頁]

作者: KELpus    時間: 2009-3-17 14:51     標題: 韓劇《該隱與亞伯》討論區

都有兩三個月冇煲過韓劇, 冇咩好劇令我想煲, 雖然宜家花樣男子好hit, 個個都話好睇, 但係始終都冇動力開始睇....
但係...蘇志燮一出新韓, 真係即刻醒哂, 好期待佢呢套劇, 勁鍾意佢呀! 今次做一個開朗冇機心的醫生真係可愛到極! 我中左蘇志燮毒
作者: 高低腳    時間: 2009-3-17 18:30

出左喇?
好耐之前就話排呢套劇
但之後一直都冇乜聲氣
以為唔做tim
我都好鍾意蘇志燮架
作者: KELpus    時間: 2009-3-17 18:40

我睇左兩集啦....ok 鴉!
作者: kkchan    時間: 2009-3-17 23:20

我都有睇丫...有同感丫...但係好似好少人講咁
作者: MissCheung    時間: 2009-3-18 02:11

N 年前已經鍾亳蘇志燮架喇, 係睇[玻璃鞋] 果陣, 所以一定會支持睇 , 不過未睇, 好似收視都唔錯喎, 女主角原先係鄭麗媛架, 我不知幾開心呀, 後來知道換左韓智敏就..就有D失望LU , 但ANYWAY, 睇蘇志燮+好戲之人申賢俊就已經夠照啦
作者: 老人家    時間: 2009-3-18 03:31

花樣男子真係好好好好睇
本身我都唔想睇
因為都有日版同台版
不過同學俾我睇咗一集我們結婚了
發現原來賢重好可愛
就睇下花樣男子
原來真係好好睇

樓主都可以試睇下
感覺是完全不一樣的
韓版的角色感情表達鮮明
作者: 教主櫻    時間: 2009-3-18 05:09

i'm interested in Cain and Abel too but no time to follow two dramas at the same time! will watch it once i finish Kkotboda Namja!
作者: KELpus    時間: 2009-3-18 16:37

總之有蘇志燮既戲我都一定會睇....我覺得搵鄭麗媛做果個角色好似麻麻地喎, 智敏做都幾好喎, 之前蘇志燮的短劇都係同智敏做對手戲我又覺得ok喎...

可能冇咩人講呢套戲係因為個個都講緊花樣男子呢套劇, 我都有睇, 不過驚喜唔係太大, 因為故事內容大致都知道點去 (台劇版已睇過), 所以都係睇靚仔靚女, 因為花劇太勁, 就冇人提其他劇啦!

我睇申賢俊睇左佢好耐都好唔順眼....真係...
作者: kkchan    時間: 2009-3-19 00:19

有台劇版??邊個做??
作者: 泰山    時間: 2009-3-19 04:45

我睇申賢俊睇左佢好耐都好唔順眼.......
我都係, 因為佢, 我放棄左呢套劇.............
作者: mujorden    時間: 2009-3-21 03:54

劇名:
該隱與亞伯

首播日期:2009年2月18日

電視台:南韓SBS電視台

演員:蘇志
飾演 李超仁
        韓智敏 飾演 吳英芝
        申賢俊 飾演 李善宇
        蔡正安 飾演
金瑞妍

作者: 高低腳    時間: 2009-3-25 21:06

出左喇?
好耐之前就話排呢套劇
但之後一直都冇乜聲氣
以為唔做tim
我都好鍾意蘇志燮架                                                                                                                                                                                                                       
作者: KELpus    時間: 2009-3-25 21:09

我睇左兩集啦....ok 鴉!
作者: kkchan    時間: 2009-3-25 21:25

我都有睇丫...有同感丫...但係好似好少人講咁
作者: MissCheung    時間: 2009-3-25 22:13

N 年前已經鍾亳蘇志燮架喇, 係睇[玻璃鞋] 果陣, 所以一定會支持睇 , 不過未睇, 好似收視都唔錯喎, 女主角原先係鄭麗媛架, 我不知幾開心呀, 後來知道換左韓智敏就..就有D失望LU , 但ANYWAY, 睇蘇志燮+好戲之人申賢俊就已經夠照啦                                                                                                                                                                                                                                                                               
作者: 老人家    時間: 2009-3-25 22:21

花樣男子真係好好好好睇
本身我都唔想睇
因為都有日版同台版
不過同學俾我睇咗一集我們結婚了
發現原來賢重好可愛
就睇下花樣男子
原來真係好好睇

樓主都可以試睇下
感覺是完全不一樣的
韓版的角色感情表達鮮明
作者: 教主櫻    時間: 2009-3-25 22:40

i'm interested in Cain and Abel too but no time to follow two dramas at the same time! will watch it once i finish Kkotboda Namja!                                                                                                                                                                                                                        
作者: KELpus    時間: 2009-3-25 22:58

總之有蘇志燮既戲我都一定會睇....我覺得搵鄭麗媛做果個角色好似麻麻地喎, 智敏做都幾好喎, 之前蘇志燮的短劇都係同智敏做對手戲我又覺得ok喎...

可能冇咩人講呢套戲係因為個個都講緊花樣男子呢套劇, 我都有睇, 不過驚喜唔係太大, 因為故事內容大致都知道點去 (台劇版已睇過), 所以都係睇靚仔靚女, 因為花劇太勁, 就冇人提其他劇啦!

我睇申賢俊睇左佢好耐都好唔順眼....真係...                                                                                                                                                                                                                       
作者: kkchan    時間: 2009-3-25 23:17

有台劇版??邊個做??
作者: 泰山    時間: 2009-3-25 23:20

我都係, 因為佢, 我放棄左呢套劇.............
作者: mujorden    時間: 2009-3-25 23:24

劇名:
該隱與亞伯

首播日期:2009年2月18日

電視台:南韓SBS電視台

演員:蘇志
飾演 李超仁
        韓智敏 飾演 吳英芝
        申賢俊 飾演 李善宇
        蔡正安 飾演
金瑞妍

作者: 魂遊太空    時間: 2009-3-25 23:36

我諗會
作者: mujorden    時間: 2009-3-25 23:42

劇情介紹:
SBS新劇《該隱與亞伯》源于《聖經》中該隱與亞伯兩兄弟的悲劇故事,劇中通過講述李超仁(蘇志燮 飾)和李善宇(申賢俊 飾)兩兄弟的恩怨糾葛,引發現代人對親情、愛情、人性善惡的反思。

從小就把哥哥善宇當作學習榜樣,渴望像哥哥一樣健康、聰明的李超仁雖然成為了令人羨慕的天才醫生,卻因為醫院的權利鬥爭而遭到排擠,並陷入到一場陰謀當中。李善宇從一開始就不喜歡弟弟李超仁的出現,只是為了不讓父親失望,希望冷漠的父親也能對自己微笑才決定扮演超仁的好哥哥。由於父親對自己漠不關心,善宇總是強迫自己處處爭第一,希望能引起父親的關注。海外留學歸來的善宇嫉妒弟弟超仁已經成為了出色的醫生,發現弟弟在不知不覺中已經比自己優秀的善宇痛恨得把超仁的微笑撕成碎片。先天性心臟畸形的瑞妍(蔡正安 飾)從小就對醫院充滿了恐懼,因為善宇和超仁兩兄弟的存在,瑞妍慢慢從害怕醫院變成了喜歡上醫院。善宇留學後,苦等了7年的瑞妍把等待善宇的情誼傾注到超仁身上,想讓善宇回來後嚐嚐被拋棄的滋味。

然而當瑞妍發現自己對善宇深深的愛意後,她已經痛苦地陷入到兩兄弟之間無法自拔。而她也成為兩兄弟矛盾糾葛的又一導火線。在中朝邊境做走私生意的英芝(韓智敏 飾)為了攢錢回韓國當起了導遊,並因此遇到了超仁。對超仁念念不忘的英芝來到韓國後偶然邂逅了完全不記得自己的超仁。英芝悉心照顧超仁,並決定不再放他離開。

劇照:

作者: MissCheung    時間: 2009-3-26 10:26

作者: 教主櫻    時間: 2009-3-26 10:34

作者: 泰山    時間: 2009-3-26 10:51

歡迎光臨 UFunFun 討論區 (http://ufunfun.com/) Powered by Discuz! 6.0.0