標題: 兄弟同一年結婚 會唔會相沖 [打印本頁]

作者: 大燒    時間: 2009-2-12 02:01     標題: 兄弟同一年結婚 會唔會相沖

我想問~~
如果今年兄弟同一個牛年結婚 會唔會有相沖
作者: 愛群歲月    時間: 2009-2-12 19:21

搞清楚相沖係講先,米lo尼擔憂
作者: 大燒    時間: 2009-2-13 08:00

我細佬農曆12月擺酒 我本身定左農曆10月擺酒
但我細佬外家就極力反對 話咁會相沖 都唔知點搞 酒席都落左訂 ~~
作者: 靚靚仔仔    時間: 2009-2-13 11:53

自己屋企人一年擺兩次酒, 唔係叫喜上加喜嘛.....自己屋企冇事架.....
作者: 八寶團    時間: 2009-2-13 12:45

咁如何朋友呢? 我好姐妹9月結, 我要做姐妺....我打算12月結....有問題嗎?
作者: 靚靚仔仔    時間: 2009-2-13 16:02

如果朋友就唔好同一個月就ok 架喇....(計農曆).....d人話會沖第一對新人喎

作者: smallman    時間: 2009-2-13 16:57

我諗各處鄉村各處例. 我聽過有d人話唔可以. 但又聽過d人話一個家庭一年內唔可以嫁出2個女, 但娶幾多次新抱都得. 因為女係嫁出去, 個家庭係減佐人數. 但娶新抱, 個家庭係加佐人數. 咁叫喜上加喜.

你未來弟婦外家極力反對都冇計. 老人家的觀念好難改. 咁你老婆個外家有冇意見所? 如果冇, 唯有你細佬佢o地改期囉!
作者: 最強經濟    時間: 2009-2-13 18:54

我都聽過一年唔可以嫁2次女,
同一個月, 喜事主角唔會去對方度飲宴(包括結婚生仔),
如果你細佬老婆外家係介意就睇下可否就下,
唔係有咩事佢地埋怨就唔好~
作者: 滄海遺珠    時間: 2009-2-15 02:00

不會....會喜上加喜就真

歡迎光臨 UFunFun 討論區 (http://ufunfun.com/) Powered by Discuz! 6.0.0