標題: 希望可以幫到大家 BB D濕疹 [打印本頁]

作者: 加柏    時間: 2009-3-6 09:46     標題: 希望可以幫到大家 BB D濕疹

我個仔一出世至4個月都有濕疹都幾緊要
有個朋友就介紹左個係旺角 DR 比我
帶仔仔睇左一次唔使食藥比左啲 沖涼 搽身cream 搽身藥膏
呢隻搽臉藥膏有D類固醇好輕微用左3日現在仔仔快14個月冇發過,偶然口側有一点因仔仔食奶咀所至
但以上D用品係藥房係有得買
我唔知係咪唔可以係度講セセ牌子名及藥膏名
作者: Simo1265    時間: 2009-3-6 10:13

我想知呀,我bb都係好多濕疹呀
作者: 加柏    時間: 2009-3-6 10:15

我係咪可以係度講比你知セ牌子架
作者: 加柏    時間: 2009-3-6 10:30

牌子cetaphil 沖谅
cetaphil noisturizing lotion 搽身
PHYSIOGEL cream 係水份搽面
PHYSIOGEL A1 cream 輕微有红点或普通敏感適用全身 臉 便便位
若係比效緊要就用以下二種都有0.1類固醇 DR say for BABY
Eiomet*cream momETASONE FUROATE 15g 臉 及全身 便便位就唔搽
但 BB 最多搽 7 曰 停 3 日我 BB 就未试過搽 7曰最多搽3日就好左
我自己有時臉有D敏感都 ok
如果只是身有輕微及便便位就用以下
uniflex for inflammatory skin conditions
作者: 加柏    時間: 2009-3-6 11:48

希望幫到你但真係好掂架
作者: hiyo    時間: 2009-3-6 12:08

Kinkeec, how to use it? could you pls advice (eg, how many time per day for the lotion, which one use first)
作者: 加柏    時間: 2009-3-6 12:36

唔需要醫生纸普通药房都有
屈?都有得買每樣貴约房5元
作者: 加柏    時間: 2009-3-6 15:52

影完相但唔識放上黎
作者: 加柏    時間: 2009-3-6 16:02

1   牌子cetaphil 沖谅
   2  cetaphil noisturizing lotion 搽身
   3    PHYSIOGEL cream 係水份搽面  + a or b or c or d
   a    若只是少許敏感  PHYSIOGEL A1 cream 輕微有红点或普通敏感適用全身 臉 便便位
   b    若好敏感臉及身也可搽除左便便位
   c     Eiomet*cream momETASONE FUROATE 15g 臉 及全身 便便位就唔搽
   d    uniflex for inflammatory skin conditions

若係比效緊要就用以下二種都有0.1類固醇 DR say for BABY ( c  or  d )
    但 BB 最多搽 7 曰 停 3 日我 BB 就未试過搽 7曰最多搽3日就好左
我自己有時臉有D敏感都 ok
如果只是身有輕微及便便位就用以下

歡迎光臨 UFunFun 討論區 (http://ufunfun.com/) Powered by Discuz! 6.0.0