標題: 點解我有d咁既老豆老母 [打印本頁]

作者: smallman    時間: 2009-3-6 09:20     標題: 點解我有d咁既老豆老母

本人而家18~而家讀緊ive...咁係開學前我老豆同我講左,,,學費佢負責,,生活費就我自己攪掂,,,好啦..咁頭幾個月我都搵唔到pt, 咁自己就用住暑期工搵返黎個幾千蚊支撐住先....咁頭個幾個月都冇咩錢銀上既問題既...但係到左今個月開始有d問題喇,因為我今個月隻眼生左粒瘡,,所以洗左8百幾蚊去睇醫生同做左個小手術咁啦,因為我馬會個邊又唔多工返...今個月得個1千蚊糧...又要交學費,電話費,仲未計食飯錢,車錢...講真~得個1千蚊..d錢只係夠返學用..我都唔寄望有得出去玩架啦....更何況我要突然嘔出8百元去睇隻眼...好啦..咁我今日問老豆拎番D 醫藥費..其實我冇諗拎番全數..因為佢一定罵我...好地地睇咩眼丫~查藥膏未得囉(因為我之前講過想睇隻眼,結果佢咁樣回應我)...所以我想問佢拎番3,4百...點知佢竟然咁回我你呀...你之前借我個1百蚊仲未還俾我.,,你而家問我拎錢,,,我唔計你你咪汁到囉..仲問我拎錢.. 你唔係返pt既咩..用你pt d $未得囉)...我話:我返pt得個1千蚊..你唔好以為返pt會有好多$先得架!!...根住佢就話:總知我開學前同你講過..我只係幫你交學費...其他唔關我事..你自己搞掂..
我聽到個刻好無助好唔開心...因為我真係冇錢了....日日為錢而煩惱....而家得個2百元...真係唔知下個月點過了.....
作者: icyou    時間: 2009-3-6 10:25

積極點做多幾份兼職~一係去申請公媛!
作者: osare    時間: 2009-3-6 10:31

咁都係你老豆咁姐...問你阿媽囉
作者: 來尋桃花    時間: 2009-3-6 11:24

很好的活生生一堂社會堂呢

點解你有d咁既老豆老母? 假如 真的假如 講難聽d0個句

你老豆老母唔係度時 你點攪? 唔知你男定女 但男女都好

將來有家庭都要負起理財既責任吧

好聲氣同老豆老母再傾吧 話今次真係失了預萛

我相信你老豆老母點都會幫你既 或者依家口硬想你自己獨立0的者

唔好有乜事都怪哂老豆老母頭上先得架

老豆老母唔係老馮幫你架? 又係你自己話乜都自己攪惦

好好學下點去理財吧 將來成世人流流長 你點過?

係呀 意外有病你都唔想 人生就係咁了 有錢時就要存起一點

留返來對付呢0的"意外"的 希望你可以在今次事件上好好上一堂課

你要怪老豆老母我無權阻上 但你自己想下 係唔係真係老豆老母有問題呢?
作者: uc@ic@    時間: 2009-3-6 12:10

你唔好唔開心啦
作者: 打工心態    時間: 2009-3-6 12:36

現在d小朋友太依賴父母
你既然答應零用錢自己攪掂就自己想辦法
你老豆都想你獨立d 
你就爭氣d自己攪掂
真是無辦法就立張借據立誓下個月出糧一定還
作者: 一首歌    時間: 2009-3-6 12:47

好出奇咩??
我屋企唔好得你幾多啦
我有病(長期病患)
我阿媽仲想我去做老師(想我死咩~~~~)
冇錢俾佢好似想殺我咁啦
咁又點??係唔開心架喇,可以點丫
吞咗佢囉~~

我男朋友都係啦,10年喇
今個月我搵少咗錢咋
就黑口黑面咁,驚死我會使咗佢d錢咁
人心肉做??我呸
人心錢做就真

歡迎光臨 UFunFun 討論區 (http://ufunfun.com/) Powered by Discuz! 6.0.0