標題: 新手一問 '10日 巴黎 + 羅馬' [打印本頁]

作者: 笨be    時間: 2009-3-6 08:42     標題: 新手一問 '10日 巴黎 + 羅馬'

你地好, 我係第一次去歐洲,5月尾去. 目的地係巴黎 + 羅馬, 咁我訂機票係咪應該選PARIS然後坐火車去羅馬玩?

我見到法航做緊PROMOTION, 連稅都係5千零蚊一張, 算低嗎?
作者: YUI    時間: 2009-3-6 11:31

本身法航係好選擇, 但佢果張唔可以stopover 巴黎, 所以其實你仲有好多選擇, EK, QR, BA, CX 等都可以, 連稅 5K 可以, 當然有更平, 但都算抵了

你淨係玩巴黎同羅馬, 我SUGGEST 你用飛機連接兩地, 好多BUDGET AIRLINES 都有開辦 巴黎至羅馬既航班, 價錢同搭火車差唔多, 而且慳番好多時間, 以你得十日既時間值得考慮.
作者: 笨be    時間: 2009-3-6 14:27

十萬個thank you ar, 我已book左pairs 入rome出,坐法航。諗住係pairs玩幾日再落rome,有無邊d平價airline介紹??有無網址睇?
作者: 例牌硬掘    時間: 2009-3-6 14:48

平的airline可以考慮....
www.easyjet.com
www.ryanair.com
呢兩間公司係歐州最大的廉價般空公司....
值得注意的係佢的機場一般較偏遠....不過一般不成問題
越早book越平
不過要留意下其他雜費....亦唔可以超重
作者: OhNo    時間: 2009-3-6 15:55

小弟現身處波爾多...之前已遊完巴黎同羅馬...
我都係搭法航唻五千五蚊...當時我check幾乎最平啦...
我巴黎去羅馬就搭ryanair...48euro一程(已包行李寄倉費及稅)...算平...
但因為佢要o係Beauvais機場搭飛機...要o係巴黎市中心搭接駁巴去的...比較麻煩...
而且搭巴士要13euro...仲有就係要搭成個鐘架...
你如果揀佢就要預鬆D時間...同埋早D搵左個巴士站出唻囉
作者: 笨be    時間: 2009-3-6 16:42

kelvinpong2002, 
thank you so much.

馬菲,
我張機票來回$48xx(連稅)
我check左easyjet, 佢有Charles de Gaulle airport 到rome既班機. 我諗住book easyjet~
係呢, 你係點book hotel/hostel ?

祝旅途愉快~~~~~~
作者: 笨be    時間: 2009-3-6 17:49

馬菲,
試酒同芝士大會~~超羨慕
你可吾可以話我知住邊間巴黎&羅馬酒店?我真係毫毛頭緒。
如果我打算由pairs坐飛機到venice再坐火車到羅馬. 這個plan十日可行嗎?
作者: YUI    時間: 2009-3-6 18:53

壞人同easyjet 都有飛機由parly (orly) 去羅馬, 詳情你自己search 下你要出發的日子~

巴黎其實好多度都好方便. 你想住邊區? 我試下推介下 (我自己鍾意住北站..)

至於 paris 去venice 再坐火車去rome 係可行既, 而且venice 很值得去
會有呢條航線既有myair, ryanair 同 easyjet

但要留意paris 會有三個機場 , CDG/ ORY / BVA , 而威尼斯都會有兩個 : TSF / VCE
要搞清楚邊個先

歡迎光臨 UFunFun 討論區 (http://ufunfun.com/) Powered by Discuz! 6.0.0