標題: 爲何有人說天主教多數係有錢人信?? [打印本頁]

作者: Start?Game    時間: 2009-3-2 20:00     標題: 爲何有人說天主教多數係有錢人信??

記得我初信天主教時,我身邊的不少朋友說好多有錢人信天主教!! 你想學有錢人呀?! 爲何他們會這樣說??
作者: May55    時間: 2009-3-2 20:53

兩個字:偏見。 阿爺剩落大間屋唔等於子孫有閒錢。

另外兩個字:無知,基督教會行十一捐獻比天主教強強強強得多,我看基督教才真有錢,天主教主日捐獻,真係比20蚊都大把人。

我看絕大部份聖堂都是窮區,只係中區幾間比教上係有錢區。在教會中我只感到成個香港天主教都係無咩大錢。
作者: timhon    時間: 2009-3-2 21:12

我都同意hentaing兄所講,香港只係得幾個堂區有錢、中區、半山、九龍塘個幾個傳統大堂區都有很多有錢人。
但香港有60幾間聖堂,又要維修又要運作,其實都係拉上補下。
作者: share    時間: 2009-3-3 00:27

有歷史既區的確係唔少有錢人..
但你個朋友搞錯晒D因果關係wor.. 好多人入教既時候都未有錢..

舊區如中西區、灣仔, 好多年前已經有教會學校、聖堂, HKU都有間RICCI HALL
初期入教既人好多都係響教會學校讀書..
呢D學校都教出左好多人才...
呢D人才慢慢變得有錢..
睇下而家D醫生律師議員, 好多都係響教會學校讀書..

其次係響國共內戰前既香港, 通常屋企比較西化既中國人先會信教
而呢D西化既人都從事外國貿易通商等既工作..
所以又有錢..
作者: 韓國*zita    時間: 2009-3-3 01:06

我認為這是來自,

天主教比基督新教更早來香港吸引信徒,
而基督新教只是近數十年才積極在香港發展吸引信徒

所以很多天主教徒已經有數代,
自然出過不少名人
而很多基督新教徒才剛剛二十多三十歲,
名人數量相比下自然較少

但信仰和富有是兩回事,
無錯的確可能由信仰引致富有,

但信仰本質上不是求物質上的富有,
而是心靈上的富有
作者: 羊爸爸    時間: 2009-3-3 09:56

點睇我都覺得基督教比天主教有錢呀
我睇我自己個堂區個財政報告..差不多年年都有赤字
但有一次我去我表姐個教會(出左名好多名人既)
睇佢地登出黎個財政報告..嘩..成百幾萬盈餘!!印象幾深刻...
我個堂區間聖堂要維修,總共籌左80幾萬..唔夠就要向教區借
但..係要還架!所以絕對唔係教區有錢甚至教廷有錢就=
我地每個堂區都有錢(我自己覺得啦)
作者: share    時間: 2009-3-6 09:48

分清楚先..而家係講緊: 天主教徒有錢 定 天主教會有錢?
教會當然係好有錢啦.. 梵蒂岡銀按投資親都億億聲..
作者: May55    時間: 2009-3-29 02:53

兩個字:偏見。 阿爺剩落大間屋唔等於子孫有閒錢。

另外兩個字:無知,基督教會行十一捐獻比天主教強強強強得多,我看基督教才真有錢,天主教主日捐獻,真係比20蚊都大把人。

我看絕大部份聖堂都是窮區,只係中區幾間比教上係有錢區。在教會中我只感到成個香港天主教都係無咩大錢。
作者: timhon    時間: 2009-3-29 03:01

我都同意hentaing兄所講,香港只係得幾個堂區有錢、中區、半山、九龍塘個幾個傳統大堂區都有很多有錢人。
但香港有60幾間聖堂,又要維修又要運作,其實都係拉上補下。
作者: share    時間: 2009-3-29 03:07

有歷史既區的確係唔少有錢人..
但你個朋友搞錯晒D因果關係wor.. 好多人入教既時候都未有錢..

舊區如中西區、灣仔, 好多年前已經有教會學校、聖堂, HKU都有間RICCI HALL
初期入教既人好多都係響教會學校讀書..
呢D學校都教出左好多人才...
呢D人才慢慢變得有錢..
睇下而家D醫生律師議員, 好多都係響教會學校讀書..

其次係響國共內戰前既香港, 通常屋企比較西化既中國人先會信教
而呢D西化既人都從事外國貿易通商等既工作..
所以又有錢..
作者: 韓國*zita    時間: 2009-3-29 03:22

我認為這是來自,

天主教比基督新教更早來香港吸引信徒,
而基督新教只是近數十年才積極在香港發展吸引信徒

所以很多天主教徒已經有數代,
自然出過不少名人
而很多基督新教徒才剛剛二十多三十歲,
名人數量相比下自然較少

但信仰和富有是兩回事,
無錯的確可能由信仰引致富有,

但信仰本質上不是求物質上的富有,
而是心靈上的富有
作者: 羊爸爸    時間: 2009-3-29 03:28

點睇我都覺得基督教比天主教有錢呀
我睇我自己個堂區個財政報告..差不多年年都有赤字
但有一次我去我表姐個教會(出左名好多名人既)
睇佢地登出黎個財政報告..嘩..成百幾萬盈餘!!印象幾深刻...
我個堂區間聖堂要維修,總共籌左80幾萬..唔夠就要向教區借
但..係要還架!所以絕對唔係教區有錢甚至教廷有錢就=
我地每個堂區都有錢(我自己覺得啦)
作者: share    時間: 2009-3-29 03:31

分清楚先..而家係講緊: 天主教徒有錢 定 天主教會有錢?
教會當然係好有錢啦.. 梵蒂岡銀按投資親都億億聲..                                                                                                                                                                                                                       

歡迎光臨 UFunFun 討論區 (http://ufunfun.com/) Powered by Discuz! 6.0.0