標題: 考ATCL好定ABRSM個DIP好?? [打印本頁]

作者: tvb7479    時間: 2009-3-1 21:22     標題: 考ATCL好定ABRSM個DIP好??

我考左8級都好耐架啦~
一路都有PART TIME教琴~(因為我仲讀緊書~)
呢排諗住快D考埋個演奏級~
點知我個MISS話考ABRSM個DIP好過ATCL~
因為ATCL"渣"好多WOR~~
但ATCL好似都好多人考AR~
同埋好似容易D考~~
但我個MISS又話ABRSM個DIP好D~
咁考ATCL好定ABRSM個DIP好D呢??
其實分別大唔大呀??
THANKS~!!!!!
作者: 納仔    時間: 2009-3-1 23:01

我唔覺得ATCL  渣好多,ATCL in Recital 唔使考scales, sight reading, aural,但Dip rsm 有考。所以先做成好多人去考atcl,想起幾年前仲有ATCL in performance 一樣有考哂咁多野,咪一樣少人考。
我諗係dip rsm 個考試全面d,真係test到你各方面能力,如果atcl 有返performance 你都可以去考performance,同dip rsm差唔多。
trinity 成日轉制,考試合格分數成日修改,相信都收緊左合格率。
作者: mindYou    時間: 2009-3-2 00:30

hey 點解咁岩既?
我老師都話ABRSM dip難過ATCL
因為ATCL要問我有關music既野
可以係任何野
老師話以我今時既scale熟練度(練左好幾年scale)同skill level可以考both ABRSM and ATCL dip, 但係ABRSM可以問任何有關music既question
所以一問我就知我唔夠music知識 會肥我
所以叫我今年年底考ATCL先
作者: mindYou    時間: 2009-3-2 00:52

我又問左以前間琴行
琴行都話我知: 好多年輕既學生or小朋友都肥左ABRSM dip
因為都係一問問題就死梗
反而17/18歲以上就pass
我都係讀多D music知識and歷史先
作者: 甜candy    時間: 2009-3-2 00:57

今年4/5月份最後一次atcl performance. 都唔係幾年前...

我覺得你睇自己, abrsm我都覺難d,
教琴都好多收abrsm貴過atcl,
直程張abrsm當正atcl同ltcl既中間級
其實程度一樣, 不過abrsm考多樣野...

你冇能力考到abrsm既話,
認可高d都冇用, 都係睇自己....
或者考左atcl再考abrsm
作者: mindYou    時間: 2009-3-2 01:01

琴行D auntie話
大多數人係先考左atcl再考abrsm
作者: 牛命    時間: 2009-3-2 01:59

今年ATCL要pass的話就要拿得60分,之前是50分pass,
其實今年已經收緊左d分數.
作者: 求天神    時間: 2009-3-2 16:13

ATCL 其實failure rate 都好高下。
如果你只係想有d 野考, 就考at 先啦
如果想循abrsm 果邊考上去, 就不如慳返at, 過多陣直接考dip, 反正程度相差唔遠。
不過你要預自己sight-read 到grade 6 左右既野仲要ok 好聽, 即係唔係甩下甩下咁

其實 ltcl --> ftcl 跟住先掉轉頭去考frsm 好似開心d

歡迎光臨 UFunFun 討論區 (http://ufunfun.com/) Powered by Discuz! 6.0.0