標題: 如果28歲, 中大畢業, 到而家仲係搵得11K人工, 係咪應該跳樓死左佢?? [打印本頁]

作者: MochaChoc    時間: 2009-2-28 23:41     標題: 如果28歲, 中大畢業, 到而家仲係搵得11K人工, 係咪應該跳樓死左佢??

眼見其他年齡細過自己, 但人工卻高我成倍有多, 人地仲要係2nd lower, 二流大學畢業, 相比之下, 更顯得自己....唉

真係連我自己都覺得好眼冤......, 人比人, 真係比死人, 香港地生活其中一個壓力源頭就係不斷同人比較, 唔怪知得咁多人跳樓或者自尋短見.

p.s. 預左呢到post會引到一D人乘機挑機或者辱罵, 來吧, 要插就插, 我只係想睇下我咁o既11K情況, 係世人眼光, 係咪真係應該要跳樓死左佢?
作者: 實實死    時間: 2009-3-1 00:04

你做咩嫁????????
作者: MochaChoc    時間: 2009-3-1 00:27

教學助理, 一份浪費生命o既工作
作者: 123vivi    時間: 2009-3-1 00:49

咁如果你打算一世做教學助理的話........ 都係咁得多....... 不過又唔洗死......
作者: kkchan    時間: 2009-3-1 01:05

點解唔搵份人工高d既工呢 ?
唔好講而家, 你早一兩年搵, 而家都應該唔止呢個數啦...
作者: 滄海遺珠    時間: 2009-3-1 01:06

中大出黎都唔使話人地係二流大學ge
樓主你幾歲grad??如果係有心搵ge話無理由幾年都仲係做緊TA架喎
作者: 可愛膠樽    時間: 2009-3-1 01:30

以香港計你學歷真係5低。 同情你
作者: Sayhi    時間: 2009-3-1 04:35

哥仔!... 我以前都做過教學助理,所以你的遭遇我亦有同感。如果你有心係教育界發展,咁就讀返個教育文憑,再搵教書o既工作吧!如果唔係,你就唔好再浪費時間啦!你要明白,年紀越大,就越難轉行....
作者: 賓賓蝦    時間: 2009-3-1 04:46

唔駛死, 我都係中大畢業, 年紀大你好多, 之前見工, 人地都係開11k俾我, 不過我唔做......唔知啱唔啱...
作者: 辣子天后    時間: 2009-3-1 05:12

樓主究竟要想搵食定搵錢? 2樣唔同架  搵食就只有萬幾蚊既程度架咋
作者: 無名小子    時間: 2009-3-1 05:20

我有個朋友之前都係做TA,之後去左讀教育文憑,而家做埋老師。 最緊要你要知道自己想點。

歡迎光臨 UFunFun 討論區 (http://ufunfun.com/) Powered by Discuz! 6.0.0