標題: 單頭電磁爐 [打印本頁]

作者: iboss    時間: 2009-1-20 12:42     標題: 單頭電磁爐

有無人介紹下好用的單頭電磁爐, 我屋企細又人少, 所以用單頭都夠, 現用 Rasonic (1800w, 5段火力), 但有個問題, 通常用中火(第3段火力)煎野, 會覺得勁過頭, 好快燶, 要轉去細一級的第2段, 但第2段又完全又唔夠力, 其實個爐面寫第2段和第3段只係差20度, 攪到煮餐飯成日要把火力轉黎轉去, 很不方便

咁我又睇過d 8段火力個d電磁爐, 中間的火力度數其實都係一樣, 只不過細火和大火個位多多一至兩個再大或再細D火力, 因怕會出現同一樣情況, 所以無買黎試, 唔知各位用電磁爐的朋友有無以上問題呢? 有乜好單頭電磁爐請介紹下.
作者: toLuim    時間: 2009-2-1 02:24

我個美的用左兩年幾好,有八段火力100度到270度!
作者: Jaylow    時間: 2009-2-3 01:44

同問, $800左右, 買唔起panasonic, 金章等
邊隻牌子比較實惠?
百老匯賣飛利普 有$800左右, 不過好似冇朋友comment過好不好用?
又見國美賣美的$499, 有2100w, 好似7種煮食mode, 有時間掣, 但咁平得唔得架?
作者: 幾可亂真    時間: 2009-2-3 19:49

我以前用o左飛利普隻單頭麗晶爐成十年, 非常好用.當年要一千三佰幾(而家都係咁上下), 好貴. 相信佢o既電磁爐都唔差幾多. 佢無出雙頭爐, 唔係我都會買佢, 有信心Do麻.
作者: 紫紫    時間: 2009-2-4 09:07

我都係呀, 想慢火煎野.
但開100度就唔熟.. 開120度就好快濃.. 都好煩呀!!

煎班戟真係好難就.. 攪到O的餅個個都唔靚.

歡迎光臨 UFunFun 討論區 (http://ufunfun.com/) Powered by Discuz! 6.0.0