標題: 中環開到鰂魚涌之粥店 [打印本頁]

作者: 大頭P    時間: 2009-2-18 00:44     標題: 中環開到鰂魚涌之粥店

過年前送別有人後,
肚子鼓鼓作響
但心裡思思哀愁影響食慾,
想起不如食碗粥一祭五臟,
但大酒店附近何來較好店鋪呢?
突然想起中環老鋪分店進此區後都未嘗一試
於是徒步前往.....

例牌行貨可以不理,一食也無妨

老婆叫o左....咸瘦肉皮旦粥
咸肉經鹽奄過,皮旦無石灰味.下火一流

我女人唔食魚及內臟,我更系叫魚腩豬潤粥啦,實無人同我爭食.
魚鮮到呀.....唔使講野,豬潤雖非黃沙,食落爽中帶粉,一d喳都無熟得剛剛好.

煎魚餅不油不膩,連唔食魚既都試o左半塊

該店有一好處系粥都可大可細,適合不同胃口人仕.
以後我唔使老遠跑去中環都可品嚐至愛
作者: 鴨仔    時間: 2009-2-18 01:10

呢間未試過,不過聽人講就老店好食d,不過都好,起碼樓主你唔使去到中環咁遠啦
作者: 小公主    時間: 2009-2-18 01:42

lee 間睇落都ok wor.....

去開cental 生記.
作者: 愛恨交戰    時間: 2009-2-18 01:46

食過, 麻麻地~

以前quarry bay 有間 九記 好正! ,,, 但敵不過大裁團和租金, 執左!
作者: 手指尖    時間: 2009-2-18 02:08

唔錯啦.地方比上環乾淨
quarry bay仲有一間金峰粥店,日日排滿人等食.
作者: 得意人    時間: 2009-2-18 02:28

睇洛OK
作者: 清清    時間: 2009-2-18 02:40

佢啲粥好大碗,就算男人食都好飽,而且都幾好食
作者: 大大超級    時間: 2009-2-18 12:23

Quarry Bay店食過一次,午市好多人,魚腩粥好鮮味,又大碗,但唔知點解d粥好快變水!
作者: MatchMiao    時間: 2009-2-18 12:53

好好味
作者: 西瓜仔    時間: 2009-2-18 15:03

唔好玩喇嗰D面粉魚餅都話正
救命呀 呀....蘇.....  
作者: NNe    時間: 2009-2-18 17:31

你老婆d口味同我一樣...我又係唔食魚及內臟
作者: 賤人一個    時間: 2009-2-18 17:38

講開食粥印像中有間叫做七喜d煲仔粥幾好,系金魚街要過咗油站就見到.

歡迎光臨 UFunFun 討論區 (http://ufunfun.com/) Powered by Discuz! 6.0.0