標題: 關於cantabile 問題 [打印本頁]

作者: 牛命    時間: 2009-3-1 00:03     標題: 關於cantabile 問題

呢個字好抽象,有冇人可以教下小弟點表達, 我piano的

同埋, mozart同haydn既style點表達,
老師話我無王宮音樂既味道.....好抽象
之前考試,評分紙話我lack classical elegance...
作者: bttb    時間: 2009-3-1 13:48

呢D野要從技巧入手, 當你識得整classical 果種「精緻」既聲, 自然就會有果種味道。
作者: 牛命    時間: 2009-3-1 14:25

即係練練下就練到出嚟
作者: bttb    時間: 2009-3-1 15:45

呢D野要從技巧入手, 當你識得整classical 果種「精緻」既聲, 自然就會有果種味道。
作者: 牛命    時間: 2009-3-1 16:59

即係練練下就練到出嚟
作者: bttb    時間: 2009-3-1 19:30

咁都要有人教既... 呢D野好難無師自通
其實好多人以為係冇得教既風格問題, 往往同技術有關,
不過呢D 野好難係呢度講, 因為要講乜完全係depend on 唔同人...
作者: 牛命    時間: 2009-3-1 20:59

唔該晒gaspard兄, 我一考完琴就叫老師幫我執,
可能我由細到大都小彈mozart 同haydn啦
作者: Applequeen    時間: 2009-3-1 21:49

你去搵大量 MOZART 同 HAYDN 既錄音來研究,尤其是佢地既 PIANO CONCERTI,MOZART 既 CONCERTO FOR FLUTE AND HARP 之類。仲有 SERENADE 果D之類,總之你搵到幾多 CONCERTI,SYMPHONIES,CHAMBER,你就聽幾多。理論上你好容易就搵D果D風光明媚,春天既早上坐住馬車係奧地利既郊區遊車河果D音樂,因為佢地實在寫左好多好多。仲有,得閒去搵齣 AMADEUS 睇下,對你大有幫助,可以令你大約 FEEL 下18世紀中後期係咩一回事。

你聽埋 MOZART 既 OPERA 就可以開始明白佢要既 CANTABILE 係咩(唔駛全部睇晒;揀D ARIA 出來聽就可以)。
作者: 牛命    時間: 2009-3-1 22:53

其實我兩樣一齊問的,
因為classical elegance同cantabile都好抽象
唔知由咩方向著手好.
作者: pperson    時間: 2009-3-2 02:25

AMADEUS(莫札特傳)係好介紹, 因為套戲就係講莫札特同埋用佢的音樂, 不過千祺唔好信哂D劇情 - 老作的,似是而非,話到明由瘋人院病人講出來......
海頓&莫札特的音樂主要是寫比宮廷貴族欣賞,所以要有上流社會的貴氣、優雅品味,不可粗俗,樣樣事講嚴謹規格及恰到好處
作者: King1954    時間: 2009-3-2 20:21

我覺得自己彈快既Mozart時d音會滑哂

歡迎光臨 UFunFun 討論區 (http://ufunfun.com/) Powered by Discuz! 6.0.0