標題: 真的有真理嗎?? [打印本頁]

作者: 小糖qq    時間: 2009-2-24 15:09     標題: 真的有真理嗎??

真的嗎??
作者: iLoveYou    時間: 2009-2-24 20:15

唔可以話無,又唔可以話絕對有,因為無人知
作者: 腳不齊    時間: 2009-2-24 22:45

如果 有真理 的話 就有真理
如果 沒有真理 的話 "沒有真理" 就是真理?

真理是否一種東西?真理可以被形容為"有"或者"無"嗎?是不是只有一些實在物質才可以被形容為"有"或者"無"??

這個世界又是否真的實在?難道世界只是我幻想出來的?

或者夢境先係真實,現實只係發夢??

我又真否真的存在...?????Orz

我究竟講緊咩呢...
作者: 龍堡    時間: 2009-2-24 22:52

係有ga
作者: 唱唱口    時間: 2009-2-25 01:36

呢個世界係冇真理的
因為真理唔係絕對的
每一個人對事的睇法都未必會係一樣
所謂的真理只係社會建構的假象
作者: iLoveYou    時間: 2009-3-6 12:43

唔可以話無,又唔可以話絕對有,因為無人知
作者: 腳不齊    時間: 2009-3-6 12:51

如果 有真理 的話 就有真理
如果 沒有真理 的話 "沒有真理" 就是真理?

真理是否一種東西?真理可以被形容為"有"或者"無"嗎?是不是只有一些實在物質才可以被形容為"有"或者"無"??

這個世界又是否真的實在?難道世界只是我幻想出來的?

或者夢境先係真實,現實只係發夢??

我又真否真的存在...?????Orz

我究竟講緊咩呢...
作者: 龍堡    時間: 2009-3-6 13:02

係有ga                                                                                                                                                                                                                                                                                               
作者: 唱唱口    時間: 2009-3-6 14:23

呢個世界係冇真理的
因為真理唔係絕對的
每一個人對事的睇法都未必會係一樣
所謂的真理只係社會建構的假象                                                                                                                                                                                                                                                                                               
作者: 代價加油    時間: 2009-3-7 10:17

如何定義真理?
作者: 呼喚愛    時間: 2009-3-9 07:51

真理只存在於實在之事或物
作者: cheungJean    時間: 2009-3-9 09:25

諗咁多仲咩喎~ 我吾介意呢個世界有無真理存在.  因為,

"我" 所相信的 就係 真理.

歡迎光臨 UFunFun 討論區 (http://ufunfun.com/) Powered by Discuz! 6.0.0