標題: 想去日本留學 [打印本頁]

作者: abelle    時間: 2009-2-3 14:01     標題: 想去日本留學

我個妹本身大學畢業,做左野兩年幾,亦都學左初級日文
如果想去日本讀書進修日文,要做D咩?
大約要幾多錢? 因為想睇下屋企有無需要資助佢,或者資助佢幾多
住宿的問題又點解決? 係咪一定住宿舍?
同埋係咪好似可以邊讀邊做PART TIME?

唔好意思,好多問題,因為對日本的留學情況真係唔太清楚

作者: EllaKC    時間: 2009-2-3 14:48

去關東定關西?
目標係日文一級定二級?
去的時間?
好似4月開學,依家問時間D趕。
作者: abelle    時間: 2009-2-3 17:05

想去關東
我估都係AIM AT 二級
係咪只係得4月開學? 同埋一般讀幾耐?

唔該哂你....
作者: EllaKC    時間: 2009-2-3 17:06

一般讀半年至一年,通常是住學生宿舍
通常是4月及10月開學
通常讀一年的4月入學讀半年的10月學

關東生活費連學費平均一個月預20萬日元左右
作者: abelle    時間: 2009-2-4 13:06

非常清楚,多謝你

咁留學生係咪可以做PART TIME幫補一下呢?
因為環境唔係太好

同埋宿舍的環境又點? D學生通常係邊D地方的人

作者: 大王    時間: 2009-2-4 14:01

其實你可以去問下X經之類既agent。

住宿方面,如果有學校宿舍住就梗係唔洗煩啦。
不過有可能你個妹想報既學校冇宿舍,又或者冇吉房。
如果係咁,學校可能會幫你介紹apartment,
唔幫你介紹既話,你就要自己搵屋租喇。

做part time你唔好咁期待。
首先響日本,留學生要做part time要申請許可證,通常要過三個月學校先會幫你申請,即係話頭三個月都唔洗諗可以做野賺錢(除非違法咁做啦)
而且你個妹只係讀左初級日文,即係聽同講都仲未掂啦,咁好難有人請。
所以我諗你都係預鬆d俾佢,到佢真係好彩搵到part time既話,咪當多左筆零用錢洗囉~
作者: abelle    時間: 2009-2-4 14:19

唔該哂
其實我都會搵agent,不過諗住在網上問多d資料先,做好準備
你地之前係咪都去過日本留學呢?
有咩最值得留意

作者: 大王    時間: 2009-2-4 14:22

我係而家響日本留學中,差唔多黎左五年,就黎修成正果喇

有乜值得留意...
揀學校既時候,留意下間學校既學生國籍比例
如果九成都係大陸人果d就梗係唔好揀啦!
好似有少部分學校係唔收大陸人既,不過我又覺得反而唔係咁好
因為黎到日本,有時同d大陸人打下交道都有d著數ga
總之最好就平均d,度度國家既學生都有~
(不過如果你through agent報,間學校可能都會有一堆香港人)

仲有就係,如果你個妹識煮野就最好啦
唔好諗住成日出街食,因為要花好多錢
自己煮既話就可以慳好多

你可以參考下JASSO既留學指南:
http://www.jasso.go.jp/study_j/sgtj_twn.html
作者: abelle    時間: 2009-2-4 14:29

好勁,5年
好似好少聽人講讀左咁耐,因為多數都係短期d

間學校太多香港人都唔係好事
我會同佢一齊睇清楚d

多謝哂你的幫忙呢
作者: ~糖糖~    時間: 2009-2-4 14:48

短期大學的認受性是不是和正常大學一樣?

歡迎光臨 UFunFun 討論區 (http://ufunfun.com/) Powered by Discuz! 6.0.0