標題: MSG 90 製作記(未完成...) (修正版) [打印本頁]

作者: 珍珍    時間: 2009-2-19 00:54     標題: MSG 90 製作記(未完成...) (修正版)

整MSG 90,好多都話要G3-SG1同埋PSG-1,其實,只需要1把PSG-1就得
(聽講以前日本有廠出過套kit,不過一直都搵唔到,所以唯有自己整)

首先,睇下MSG90同PSG1有乜唔同:

1.下身
2.尾托
3.外管
4.鏡橋
(1)同(2)都可以買G&G既(尾托可以用真品)
(3)要自己整
(4)買真品,或者自己整

前節同PSG1係一樣既,除非想整MSG90A1

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

整之前,買齊槍同parts先(腳架唔記得影)

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

開始整喇

首先係整下身

諗住好似G3咁,將尾托同下身拆出黎,然後將G&G既裝上去
不過,裝唔到上去o既?原來......

紅圈既位同G3唔同(突左出黎),而且冇裝pin既位,同埋退匣掣:L 所以諗住銼走佢再整,但係又有問題......

銼左既話會太薄,唔受得力,所以搵鋼膠填左個坑(之後先知,原來而家已經有黑色既鋼膠 )

等左幾日,D鋼膠先硬晒,再搵銼銼走個突位

然後再銼埋個窿(因為我用電鑽用得太差,所以用銼 )

買左個新既掣

之後就成功裝好

整外管既方法

所需材料:
不鏽鋼通 6分兩尺, 7分一尺
PSG-1槍頭

首先去左新填地街買左2條唔同直徑既不鏽鋼通
一條 6分,一條7分

本來用5分整,不過整完出黎唔似

以下既外管係用5分不鏽鋼通整
5分,7分

外管尺寸

e個係PSG-1槍頭既尺寸

點解會同PSG-1既槍頭有關呢?

因為個槍頭岩岩可以放入自製既外管

另外,前後都有一節7分鋼通
前面o個節唔講喇
後面既一節,係用黎固定o係槍上

我用e樣野黎固定兩節鋼通 (可以用電線膠布)

包好幼o個條,然後將粗既鋼通壓入去

記得後面既一節要加一圈膠帶,咁先至夾得實

最後噴埋油
咁就完成左前節喇

安裝真品buttstock
(多謝WGY既yeearmy賣俾我 )

(影得唔靚,所以網上搵張相代替 )

真品stock會有條recoil rod
會阻住個托既安裝
所以要移除

o係另一邊 用鑽嘴鑽一鑽

大約鑽4mm,就可以拆走支recoil rod

不過買既時後冇跟埋 連接 槍尾同槍托既螺絲
但係屋企既螺絲唔岩長度,所以要鋸短

本來諗住裝上去,點知入唔到
唯有o係個PSG-1上身開刀
左邊

右邊

鋸完後,上身終於入到喇,不過......
下身裝唔到pin

要銼一銼個窿

最後,裝到啦

加個PSG-1鏡影張相

作者: 珍珍    時間: 2009-2-19 01:51

GG FS51下身改造

因為下身要裝4代波箱,所以要將手柄開窿

開窿之後仍然放唔入波箱,因為頂住左(紅線)

所以要改波箱 (上面係改好,下面係未改)

不過,波箱仍然向前偏差1mm,所以又要改下身

但係而家點固定波箱呢  (用來連接手柄同波箱既XX已經銼走左)

e個就係自製既XX (其實應該點叫e個位呢 )

D窿整左幾次先o岩

放入手柄 (唔使痴實,因為手柄位係愈入愈窄)

上埋螺絲

另一樣要講既係扳機環大小
FS51同G3下身既扳機環唔同大小 (FS51細左)

扳機扣盡既位置

裝左trigger shoe之後 (扣唔盡)

所以我用左機米代替原本既螺絲

e既係內部既位置圖(好醜樣)

整埋fet電路

完成

改造一排岩用既鋰電

將一條7.4V 1500mAh 鋰電拆散,然後重新焊好

再用下面既野包番好

同埋要執一執個handguard

因為未諗到其他方法,唯有用紮帶綁好舊電

待續......
作者: Q仔記    時間: 2009-2-19 03:00

你E個詳細好多Bor
作者: Sumire    時間: 2009-2-19 10:07

D.I.Y 達人, 鼓勵呀
作者: Q叮    時間: 2009-2-19 13:55

一個字形容你"勁"
作者: 雅致裝飾    時間: 2009-2-19 19:36

支持一下先
係隔離山過離的

歡迎光臨 UFunFun 討論區 (http://ufunfun.com/) Powered by Discuz! 6.0.0