標題: 天主教教友,你地既聖名係咩? [打印本頁]

作者: 表現正常    時間: 2009-1-6 02:04     標題: 天主教教友,你地既聖名係咩?

天主教教友,你地既聖名係咩?

我...本來想改christopher,係旅行既主保...但遲左一步..

結果變左做joseph...當時神父問我,我二話不說就改了..當時有點後悔..

其實當時是希望個人既人生,有如jesus個父親一樣,木匠,可以勤力,不愉懶地過一生...

當然這個名字極之普遍..

你地可以分享一下嗎?
作者: 變魔術    時間: 2009-1-6 04:57

joseph 都唔錯.....
聖家josehp....... 好喎.........
作者: 慣性動作    時間: 2009-1-6 09:49

"Savio"
取自 St. Dominic Savio
一位年青的聖人
導師說他是學生的模範
當年還是學生的我就取了這個名字
作者: 變魔術    時間: 2009-1-6 11:00

嘩.......
好開心ar....... 你同我一樣.......
但係我取Dominic, 而唔係Savio
作者: 陷入疑團    時間: 2009-1-6 11:02

聖尼各老 (又有人叫 聖尼古拉斯)
歷史上有幾位聖尼各老...
最出名既就係米辣主教, 即係今日比人商業化左既聖誕老人
其實最初選聖名時,我係選左聖尼各老‧多倫定( St. Nicholas of Tolentino)
佢係一個充滿聖德既神父, 一個感化好多人既傳教士...
作者: 韓國*zita    時間: 2009-1-6 17:22

一直到填領洗紙既時候, 我自己根本完全無想過要去搵一個岩我既聖名,

當時神父就說了現在的一個--St.Stephen

我就一直用呢個了
作者: Little熊貓    時間: 2009-1-6 18:10

Ambrose --> 聖安博
米蘭主教
作者: 陷入疑團    時間: 2009-1-6 21:05

我記得上新教友培育班果時, 羅國輝神父問我個聖名係咩
我同佢講聖尼各老, 佢笑一笑話哦米辣主教, 但係米辣好難讀得正
作者: 陷入疑團    時間: 2009-1-6 22:00

我都好耐無見佢啦.....佢宜家唔係荃灣
去左其他堂區, 但係佢通常都會留係堅道

我係大嶼山主顯堂區既教友

你係唔係沙田歐爾發堂架?
作者: 陷入疑團    時間: 2009-1-6 23:33

定係聖本篤?

歡迎光臨 UFunFun 討論區 (http://ufunfun.com/) Powered by Discuz! 6.0.0