標題: 金毛易唔易養?性格係點? [打印本頁]

作者: 能人所不能    時間: 2009-2-9 20:22     標題: 金毛易唔易養?性格係點?

金毛易唔易養?性格係點?
以前聽過d金毛傷人事件(幾嚴重),係咩問題令d金毛會咁咬人?佢本身情緒穩唔穩定?
作者: 袁公子    時間: 2009-2-9 22:59

狗狗忽然傷人.
肯定有原因.
其實所有狗狗都好溫馴.
只係有d人可能打佢/攻擊佢地.
佢地覺得有侵略性先會反擊同傷人
作者: 欣子    時間: 2009-2-9 23:48

其實金毛係好溫馴既狗
不過你一定要比佢大既自由活動空間
每隻狗都有唔同既情緒...
睇下你由細到大點樣培訓佢
作者: q師奶    時間: 2009-2-10 12:55

金毛吾難養呢,因為好乖~
服從性好高,好可愛~
難就難在佢比較大隻,重需要d活動量囉~~
作者: 翰騰臣    時間: 2009-2-10 12:57

金毛係一種本性善良嘅狗, 好熱情.
但係有時會比人誤解佢嘅熱情為攻擊性.
作者: 可怕兇手    時間: 2009-2-10 13:05

唔好話易唔易養啦
最緊要都係睇你有無心養
如果無心養~隻狗幾好幾乖到最後都係會唔乖
如果有心養~隻狗一開始幾惡劣都會慢慢變返善良

入正題~
其實金毛算係一種服從高~記憶力好~唔搞搞攪既狗@@"
但係金毛犬係屬一大狗~所以需要大約空間活動~只要你可以滿足到E點
相信唔難

你話狗狗攻擊人原來通常得幾個
1.狗狗本身覺得有危險~想自保先攻擊
2.可能覺得自己重要既野比人拎走左之後作出攻擊(例如:佢食野你搞佢)
3.最重要~就係主人無好好咁教隻狗令佢為所欲為!!
作者: 太遲影相    時間: 2009-2-10 13:11

其實有心機話就易, 冇就難.
隻隻狗就算同種都會有唔同性格, 一定要卑心機同耐性去教

養金毛都有好多要留意:
1.每曰都要放啦, 因為佢地需要適當運動(我覺得其實無論大定細狗都要)
2.皮膚同毛髮問題, 金毛好易有皮膚病, 仲要每日疏毛
3.可能會有髖關節發育不全呢個遺傳病

作者: 牌boy    時間: 2009-2-10 13:36

我個人就覺得無話邊隻品種會比較易養..或特別難養
根本養寵物就唔係一件簡單既事..最主要係睇主人本身

作者: 浦少    時間: 2009-2-11 15:39

可能會有髖關節發育不全遺傳病!
不過好溫馴, 打佢都唔還擊! 對細路仔好!
作者: 太多123    時間: 2009-2-11 16:36

金毛需要有一定空間俾佢活動 ..... 每一日都要帶佢行街 ....
佢地好熱情 ... 好nice ... 好中意得到別人既attention ...

易唔易教就在乎個主人點教 ... 同有無耐性 ... 就算係金毛 .. 每一只都有自己既性格 ...  

P.S.  養狗係一生一世既承諾 ... 三思而後行 ...
作者: 紫紫    時間: 2009-2-11 17:22

會唔會考慮養雪橇呢?
我有朋友想送雪橇比人
但係要keep住聯絡..
因為佢要睇住狗狗長大同知道佢近況
與其要比錢去買一隻狗,不如選擇領養啦
if你真係有心養的話,我朋友絕對落意送比你!!

歡迎光臨 UFunFun 討論區 (http://ufunfun.com/) Powered by Discuz! 6.0.0