標題: 貓咪主人煩惱 [打印本頁]

作者: 獨行孤寂    時間: 2009-2-11 12:52     標題: 貓咪主人煩惱

各位家中養了貓咪的主人通常會唔會遇到以下煩惱︰
1)貓咪情緒  
2)便便臭臭
3)痴肥
4)毛球問題
如果有以上煩惱通常有咩解決方法,請大家俾d意見,幫下手,謝!!!
作者: SYC    時間: 2009-2-11 14:26

閣下所提出的問題, 我同有養貓的朋友之前常有遇到, 後來問下d寵物店d職員, 佢地話貓是好怕寂寞既, 故一定要抽時間陪佢地, 不可以隨便踢佢, 一定要保持屋企乾淨整齊, 閒時要帶佢出街行下, 等佢可以呼吸下新鮮空氣 (但最好記得幫佢帶番頸圈, 以免佢周圍走, 亂食野!)

如果你的貓便便好臭及痴肥的話, 可能你餵食過量比佢, 又或者, 你係咪成日比罐頭佢食? 食得多佢食厭之餘, 又會搞到身體差晒, 一定要有均衡飲食, 可以比d魚呀肉呀佢食, 貓仲好鍾意飲牛奶, 仲有蔬菜啦, 或者加少少餅乾咁, 一定會有有改善架!
作者: 獨行孤寂    時間: 2009-2-11 16:35

好多謝你既回覆!!!!其實我以上四個問題對於養貓人士黎講,咩問題係最重視?
作者: 獨行孤寂    時間: 2009-2-11 17:08

咁有冇人知邊種牌子既貓糧可以一次過解決到咁多個問題?  thanks
作者: 獨行孤寂    時間: 2009-2-11 17:52

咁以個四點,貓主最關心會係邊一點?
作者: SYC    時間: 2009-2-11 18:20

我諗會係痴肥問題最重要了, 因痴肥會牽連到其他問題的產生。

唔記得同你講, 之前經過書局, 買左本<寵物的芳香療法>, 估唔到用精油可以治到一d常見的寵物病, 如驅蝨, 辟體臭, 厭食等等, 見幾得意上網search下d精油資料, 嘩, 成千款精油, 點識分邊d係好定唔好喎。同朋友講開, 佢話如果要試梗係要試d有機的精油(皆因佢係有機之士, 食野都要講有機!),  仲話叫我試下一隻叫florame的法國香薰牌子, 佢公司有同事極力推薦佢d按摩油(我要既係精油, 要按摩油來做咩喎!!)

經再三打聽, 原來呢個牌子有counters, 上網睇下, 佢有鋪頭係喺銅鑼灣, 近我公司, 放左工上到去佢樓上鋪, 原來唔止賣按摩油, 仲有好多種精油, 又有洗頭水, 沐浴露, 連skincare都有, 個sales仲話之前佢地上過雜誌專訪亦有專欄作家讚過, 喺佢度足足逗留左成大半個鐘了解下呢度d products, 跟住本書買左支甜橙精油, 話可以加1-2滴喺d貓糧度比佢恢復體力, 最後, 亦都買了支home perfume, 聽講入面有檸檬, 胡椒薄荷等精油..., 100%全有機, 所以d寵物聞到都唔怕會有敏感出現, 且殺菌辟味一流。 返到屋企, 即時周圍噴, 真係唔晒 3 秒即時成間屋陣味都好有檸檬味, 好舒服!

唔知心理作用定係咩野呢, 我覺得而家屋企d 空氣清新左好多, 一返到屋就攞黎噴, 最重要係我隻貓咪一d過敏反應都無。如果屋企有寵物味或想淨化空氣, 可以試下, 真係好有用。

歡迎光臨 UFunFun 討論區 (http://ufunfun.com/) Powered by Discuz! 6.0.0