標題: 學小提琴問題 [打印本頁]

作者: Applequeen    時間: 2008-9-30 23:20     標題: 學小提琴問題

我想學小提琴,
1) 但係我隻手係比一般人大,會唔會唔係咁適合學呢?

2) 我睇過小提琴d譜, 好難明, 新人會唔會唔係咁易上手?
因為其實我從來無學過西方樂器,
但學過一年中樂,不過就係睇簡譜

3) level 1多數係幾錢45mins的呀?

4) 考試係唔係只係拉小提琴, 洗唔洗考埋其他野?

5) 有d咩方法可以令自己隻耳仔對音準敏感d 同數拍指子準d?

問題多左小小, 希望大家唔好見怪
作者: Dbaby    時間: 2008-10-1 12:05

1)唔會唔適合學
2)好難明?學lor
3)i dont know
4)你想學琴定係想考試
5)問老師!
作者: Applequeen    時間: 2008-10-1 18:33

我係想學琴的,
但係你學得就要考試的啦
唔通以後真係要做個無名無份的人咩
自問對唱歌樂理呢d方面好差
驚到時要考唔知點這

仲有多謝你的回答 =]
作者: 明星    時間: 2008-10-4 09:57

小弟對小提琴音準問題的心得:
http://www.xanga.com/c_lunnnn0605/676925419/---.html
歡迎交流一下 =]
作者: 袋鼠國    時間: 2008-10-6 14:16

hard sell = =
(知唔知我係邊個XD)

1) 手大有著數... 我都唔知幾想自己隻手大D-3-
2) 難明? 五線譜照數架咋睇多就慣
(我唔識睇簡譜=P)
3) 睇咩人教... 有人收成千蚊堂有人收幾十蚊堂
4) 考AURAL
5) 聽多D數多D-3-" 樓上答左音準問題了
作者: *3*hei    時間: 2008-10-8 10:41

1)唔會唔適合學,只係睇你有無興趣
2)小提琴的樂譜係有方法學同有比初學者易上手的教法的
3)我教學生1級大約係100蚊一個鐘
4)當你學到5級,就要考埋5級樂理,先可以再考更加高的級數。樂理可以要求教你小提琴的老師係堂上教埋;或者係你考5級樂理試的時候再另外找一個教樂理的老師教都得
5)最好的方法係冇咩的,係要多聽,同埋當你學到咁上下的級數,你就會開始慢慢聽音越來越準

我係小提琴8級,有咩野問題都可以留言問我的

歡迎光臨 UFunFun 討論區 (http://ufunfun.com/) Powered by Discuz! 6.0.0