標題: 為什麼人需要存在價值 [打印本頁]

作者: MachiFran    時間: 2008-10-24 17:13     標題: 為什麼人需要存在價值

是何原因人需要存在價值                                                                                                                                                                                                                                                                               
作者: 睇me唔到    時間: 2008-10-24 21:34

那是一個要生存在這個世界上的理由
如果沒有存在價值,那你在這世界也不必存在

有的就是自我肯定價值觀,不等於自信
那是一個為了在團體中扮演自己所適合的角色

另外一些是尋找自信而需要存在價值

還有很多很多...
作者: 特厚床    時間: 2008-10-28 20:40

存在會有價值
上帝做人去管理呢個地球就係人生存ge價值
但我認為不一定有意義
人生出黎,咩都冇
人死之後,咩都冇
意義在於邊到?你媽媽生你出黎                    
你可以享受世界上ge物質
生存為左享受,咁一開始,物質唔豐富
要不斷努力,佢生存黎做咩                          (為了開始的意義)
意義在於邊到?你咩都得唔到
d人成日話錢帶唔到落棺材
其實有咩帶得落棺材?
咩都帶唔落架啦
感覺就算你死ge時候將你所有ge野俾哂人
人地可以擁有你ge野,到頭來呢個人都會死
為別人做野,世界上有你存在ge野一定有完ge一日            
意義在於邊到?為左識女仔/男仔
我fd俾我呢個答案太惡搞,唔想去諗                       (為了過程的意義)
意義在於邊到?睇到有人話為左死
我會諗到可能我地未出世ge時候,我地係一個類似外星人ge生物
(如果上帝係外星人,咁佢ge仔耶穌好似呢句咁講,為左死而'''下凡'''生存)
我地係地球做一個人只係其中一個過程,係為左要死,咁點解人會有慾望?
目的又係d咩                                                         (為了結束的意義)

要在哲學專區回覆真是難事=_="

作者: 睇me唔到    時間: 2008-10-29 19:45

的確
想答人問題,打了一大輪,卻又不知道別人明不明                                                                                                                                                                                                                                                                               
作者: 特厚床    時間: 2008-10-29 20:57

今日sportday
坐左半日
諗落都係生存的意義就係在於結束比較合理d
作者: busdan    時間: 2008-10-30 01:51

呢個問題 睇人地問就多了 ,但我就無去諗過。
或者反問樓主一個問題呀!?
     基本上數學 你懂得加減乘除 到死都非常實用的了,但為甚麼數學家要諗d複雜ge呢?

上學時你會用到這些,但到了之後 你就只應用到加減乘除的了。

講個小小故事。
小明問小剛大嶼山好唔好玩?
小剛就話:好難講wo- -+!
小明繼續問 咁即係好唔好玩 我未去過...
小剛就答佢:你去下咪知羅!

或者看完都唔知我想講咩:
你問因為你未經歷過一d野,未知存在價值,就算小剛講完你都係得個知字,為何不親自去一趟呢?
所以 你去過就明的了,

回到樓主問題  就算有人答到非常標準的答案給你又如何?你或許會得個知字~~~ 還是得親自經歷來得實際
硬是要在這個問題加個答案..... 享受現在..... (睇周星馳d電影 睇上腦。)
作者: 睇me唔到    時間: 2008-10-30 18:45

說得很好,
人生就是值到結束一刻才明白生前曾做過什麼
但追求自我價值同時,最好方法就是體驗(你這句說話好岩我用)

歡迎光臨 UFunFun 討論區 (http://ufunfun.com/) Powered by Discuz! 6.0.0