標題: STOP!別再錯誤保養啦! [打印本頁]

作者: 有口澤    時間: 2009-2-22 12:55     標題: STOP!別再錯誤保養啦!

唔知大家有冇睇過呢本書?

雖然我可能有d OUT, 最近先接觸呢本書(係網上見到袁彌明推介)
不過真係好想同大家Share下

呢本書完全推翻左我之前吸收既護膚知識
佢係一個日本皮膚科醫生寫既

佢入面提到洗面用"肥皂"就OK, 唔好用有保濕功能既洗臉奶
洗完臉唔好即刻搽野, 要等30 mins
唔好搽咁多野上塊面, 唔好過度護膚, 保濕更加係唔洗搽
唔好用防曬.....etc

我暫時做左兩個星期, so far塊面都OK, 不過感覺上係乾左少少
唔知有冇sis睇完本書有跟佢咁做呢?
大家Share下丫
作者: 爸蕉    時間: 2009-2-22 13:59

下...洗完面要等30min先可以茶野?!

保濕點可以唔茶
作者: yubibi    時間: 2009-2-22 14:05

"洗完臉唔好即刻搽野, 要等30 mins"
.... 好難喔.... 至少要搽爽膚水先 再等30mins , 搽lotion 可以嗎 ?
作者: 有口澤    時間: 2009-2-22 14:05

佢話洗完面係會有d乾係正常, 唔洗即刻搽野, 只要等30 mins, 皮膚係有自身再生能力, 即係會自己保濕

洗臉後乜都唔好搽, 先可以防止皮膚陷入病態

我都係依書直說, 信不信請大家自行判斷
作者: 加菲Cindy    時間: 2009-2-22 14:22

我已經試左個幾月,我個人覺得真係OK,的確會好乾,但一陣已經OK,皮膚有自御能力既......初初係好難,但事在人為,視乎有沒有決心,我亦跟書用潔面梘,唔用潔膚水同CREAM ......皮膚寅係好左....各位可以睇下先決定都未遲既...
作者: Ho~Yan    時間: 2009-2-22 14:37

我都買左呢本書..
不過我始終唔鐘意肥皂, 因為好麻煩
作者: 美好回憶    時間: 2009-2-22 14:53

咁30分鐘後,你會搽乜嘢呢?
係咪照返以前嘅程序,抑或減少咗好多護膚品?
作者: 好*放縱    時間: 2009-2-22 14:53

有冇多D INFORMATION 睇下??
作者: 第一次    時間: 2009-2-22 15:12

我覺得人人都唔同...
未必全部都做到!!!
睇下好.唔會照做..>.<...
唔搽防曬/好易出斑斑.遲早手尾長/=.=.
依家地球有眼睇.愈黎愈熱.無得話唔搽/
作者: 好叻叻    時間: 2009-2-22 15:25

香港而家空氣咁差..講真好難話唔保養
作者: 第一次    時間: 2009-2-22 15:34

係lo~.
係日本就唔同la.
唔搽都得呀
作者: 眼眼    時間: 2009-2-22 15:35

想知呢本書名,
thanks!

歡迎光臨 UFunFun 討論區 (http://ufunfun.com/) Powered by Discuz! 6.0.0