標題: 現在是否到日本學日文的時機嗎? [打印本頁]

作者: so-so 港式    時間: 2009-2-13 21:19     標題: 現在是否到日本學日文的時機嗎?

本人己工作多年,一直想往日本學日文。不過現在世界各地出現裁員潮,我心大心細,不知是否打消今年十月到日本學一年半日文?
各位可否給予一些意見?
作者: luckygb    時間: 2009-2-13 22:19

唔計YEN貴, 一年四季都可以學日文架, 只要自己鐘意同埋有興趣, 學左既係自己, 終身受用.
作者: 令我開懷    時間: 2009-2-13 23:50

時機既野,個個都唔同。

有人覺得經濟唔好係最好時機去讀書增值,返正搵唔到錢,趁機讀書增值下自己,
但前題係本身有錢去支持自己讀書、生活或者家庭各方面。

有人覺得經濟唔好唔係好時機去讀書,因為辭左份工分分鐘搵唔返,讀書又無收入,
可能要節衣縮食。

讀書幾時都係好時機,因應返自己情況,應唔應該去讀自己最清楚
作者: 小風    時間: 2009-2-14 00:54

這個時期, 或者可以在香港學日本語, 打好一點基礎後, 再去日本也可以
作者: 滿山    時間: 2009-2-14 15:10

如果年紀不大,我會去
因經濟差,這段時間都吾會升職加工人
所以不如去讀書,返來年紀不大找工作應該不難

P.S.一年半即要用大約30萬?是嗎
作者: burg    時間: 2009-2-14 16:17

同意你 ,先有良好基礎 至過日本 先la
作者: Antares    時間: 2009-2-14 16:19

純粹小更正︰

「現在是否到日本學日文的時機嗎?」

「是否」就不會用「嗎」
有「嗎」就不會用「是否」

( 逃 .........
作者: 小風    時間: 2009-2-14 22:35

不過也要考慮家庭的負擔, 例如家用
作者: Q仔記    時間: 2009-2-14 23:13

我都想今年10月去, 但e+先可以睇資料, 一年既學費連生活費, 要幾多呢?
作者: so-so 港式    時間: 2009-2-15 01:46

可以先到日本領事館的圖書館小姐取基本資料,然後才去聽日本留學講座

歡迎光臨 UFunFun 討論區 (http://ufunfun.com/) Powered by Discuz! 6.0.0