標題: 新手...小精靈半死...點算... [打印本頁]

作者: 小J    時間: 2009-2-16 19:04     標題: 新手...小精靈半死...點算...

小精靈半死...點算...

我見有d水族店話有藥賣...會否有用???

help....第一次養魚....plz help me....
作者: Echan9    時間: 2009-2-16 22:40

你條小精靈半死....你節哀吧!
對新手來說, 養小精靈有一定難度。
我之前都養死左好多條...
而家死剩一條, o個條係我第一條買o既小精靈。
作者: 支持霸晒    時間: 2009-2-16 23:09

小精靈 dies easy... if you have a new tank, its hard for them to survive for beginner.... they require very good quality of water
作者: Echan9    時間: 2009-2-16 23:24

我覺得小精靈需要藻, 多過清澈水質。我有個朋友佢個缸好日都唔一次水, 18吋缸, 經常有死魚, 但係永遠死唔到條小精靈...

水溫亦係要注意地方, 佢地唔係好頂到30度o既水溫, 一個星期keep住12度, 又係死得....
作者: 一一    時間: 2009-2-17 00:03

之前買了6條小精靈,全部死哂.
作者: 肥BB    時間: 2009-2-17 00:22

小精靈比較喜歡偏酸性的水 (即草缸為佳)

so樓主check check水質 @@~
作者: 八記    時間: 2009-2-17 15:34

草缸定左水就冇問題
點都生存到
藻都係重點..食得好勁..我放落個生滿唔知咩藻既生仔箱
兩日就清矖
水質突變都會死
作者: 尖咀行    時間: 2009-2-17 21:41

其實如果有野食的話,小精靈好粗生,
但小精靈係素食者,唔多食糧。
個缸太乾淨,冇野食仲大鑊。
作者: 好運中    時間: 2009-2-17 23:19

一對小精靈,三個月,ada 泥,草缸,愈飬愈靚。

小精靈都會食魚糧,不過常然唔好比佢地食喇,事關佢地一食過魚糧就唔會再食藻。如果無藻比佢食可以用一舊擦膠, 插支牙籤再桔 d 菜比佢食,通常黃芽白, c 瓜都食。不過我都係 o係垃圾桶 汁番呀媽唔要果 d 菜頭菜尾。如果個缸細就唔好放咁多日,最多兩三日好喇。

歡迎光臨 UFunFun 討論區 (http://ufunfun.com/) Powered by Discuz! 6.0.0