標題: 昨日接新印傭, 真人不是我簡資料的人, 怎麼辦 [打印本頁]

作者: 雲漢居士    時間: 2009-2-19 18:00     標題: 昨日接新印傭, 真人不是我簡資料的人, 怎麼辦

昨日去agent 度接新工人, 發覺工人真人同我簡資料時的照片吾同, agent 問工人, 工人居然答系用佢朋友的照片, 天呀, 乜野世界, 豈不是頂替???????? agent 重話, 好彩真人比照片那個人靚, 不知是好是壞

請各位比 d 高見, 當中 agency 出了什麼估惑
作者: 雲漢居士    時間: 2009-2-19 20:09

我吾明點解新來的工人話合約上的名字系佢, 簽名都系佢, 但我簡資料時的照片吾系佢, 佢點解要用佢朋友的照片 agency 講大話

請各位傭主提供寶貴意見比本人參考,
作者: 雲漢居士    時間: 2009-2-19 21:48

我由2008年6月1號開始申請印傭, 4個半月都未掂, 原來個工人被入境處拒絕簽發入境簽證, agent 吾話我知, 我9 月即取消申請該印傭來港, 後來 agency 話齊月無工人來港, 到11月才再簡人, 即現時那個. 琴日去agency 度接新工人, 我發現工人同相片系二個人, agency 用印尼話問工人, 我吾知佢地講乜, agent 同我講, 系個工人用錯佢朋友的相片, 因為我等左咁耐, 急住用人, 迫住要接佢回家, 只系擔心agency 有乜估惑, 請各位有關這方面的常識可告知本人, 謝謝
作者: 無聊人    時間: 2009-2-20 00:20

那一間...agent
作者: 雲漢居士    時間: 2009-2-20 10:25

哪一間agent, 如果系網上公開, 吾知有無問題, 系荃灣大河道, 幾年前朋友介紹去佢度請工人, agent 越來越無責任,
作者: 童軍    時間: 2009-2-20 13:52

紀然係咁, 如果呢個ok, 唯有用住先啦, 或者錯有錯著呢
作者: maifai    時間: 2009-2-20 14:45

貨不對辦,梗係退貨啦
作者: 童軍    時間: 2009-2-20 16:00

紀然係咁, 如果呢個ok, 唯有用住先啦, 或者錯有錯著呢
作者: 雲漢居士    時間: 2009-2-20 16:17

聽你咁講, 我個心十五十六,
作者: 雲漢居士    時間: 2009-2-20 16:28

我接收工人, 都系同你想法一樣
作者: 雲漢居士    時間: 2009-2-20 17:44

聽你咁講, 我個心十五十六,

歡迎光臨 UFunFun 討論區 (http://ufunfun.com/) Powered by Discuz! 6.0.0