標題: 學歷低唔畀高人工? [打印本頁]

作者: 幸福小豬    時間: 2008-12-24 19:08     標題: 學歷低唔畀高人工?

乜學歷低唔畀搵高人工? 我識人有呢個觀念
一個中五學歷既人唔可以高過一個master既人工
舉例, 一個中五學歷既人係唔應該搵多個一萬銀一個月
因為你既學歷唔配拎呢份人工  

你地有咩感想? 覺得認同還是荒謬?
作者: MochaChoc    時間: 2009-1-3 01:36

睇工種,泥水佬揾錢多過好多大學生
作者: 滄海遺珠    時間: 2009-1-3 02:18

lots of nba and english premier league players without degrees

they are making at least 19k a week so what?
作者: Littlejj    時間: 2009-1-3 06:00

學歷低唔畀高人工係指普遍既商業職場、有制度既大公司同一啲沿住社會步伐去走既公司﹗
但仲有例外,例如:明星、足球員、模特兒,而且十零歲就要準備入行。
但係呢啲行業唔係人人都做到﹗
就算警察中三畢業,都有萬六七蚊,仍然有好多人考唔到﹗
運氣都好緊要,如果你好彩,係間細boutique 做sale, 如果個老板like你,佢賺大錢可能加你幾倍人工,又或者比埋間舖頭你打識﹗
作者: 論英雄    時間: 2009-1-6 20:17

我有個朋友中學未畢業,請咗好多u grade做補習社!!!
作者: 潮mama    時間: 2009-1-7 09:42

街市賣肉賣菜的收入隨時媲美好多Manager,
人工同學歷無乜直接關係。
等於你拎住支火箭炮都會比用匕首的人殺。
作者: 師傅例牌    時間: 2009-1-7 09:57

哩個係學歷同能力問題,學歷同揾錢未必對等!
有能力冇學歷一樣可以揾到高人工!
問題係你有冇咁既能力!
如果你做文職工作,冇學歷,冇乜乜文憑,想揾份好d人工的工作都難!
作者: 震撼景像    時間: 2009-1-7 10:25

學歷高 好多時都是﹕高分低B 佢哋會自視過高 您見有幾多高學歷嘅人 會自己搞生意 ?    有 但好少數  !
作者: 晴天    時間: 2009-1-7 14:32

你同李超人係Fd, 話知你識唔識字, 大把人請你做顧問...

你個fd 應該係接受唔到學歷低過佢以人工多佢幾倍o既人...

有好多人唔洗學歷高, 識人就得啦...

歡迎光臨 UFunFun 討論區 (http://ufunfun.com/) Powered by Discuz! 6.0.0