標題: 陶傑 [打印本頁]

作者: 變態    時間: 2008-11-19 00:11     標題: 陶傑

佢係陶言無忌
踏教院踏得好盡

教育學院舉行畢業禮,一班畢業生因為不滿特區政府遲遲未能將呢個教育學院升格為大學,一班學生竟然拒絕特首曾蔭權,以教育學院榮譽院長嘅身分主持嘅「扑頭」。即係曾蔭權揸住支嘢「扑」埋佢嘅時候,成班學生就借故閃開,以示教育學院未能成為大學。教育學院嘅畢業生將來係為人師表,咁樣嘅行為會唔會有教壞細路之嫌呢?教育學院是否一定要升格為大學呢?

喺外國有好多知名學府,絕對唔係叫做大學。例如著名嘅MIT,就係麻省理工學院,只要你嗰間學院夠實力、夠聲譽,同埋出好多猛人,你又何需一定要叫大學呢?仲有倫敦政治及經濟學院(LSE),亦都唔係大學,係叫做School喎,雖然佢拿嘅係倫敦大學學位。係倫敦仲有一間專出MBA,係國際嘅商界亦係極為知名嘅,就叫做LondonSchool ofBusiness——倫敦商學院。講到呢間商學院,就真係來頭猛喇,佢係僅次於哈佛MBA之外,或者係同哈佛MBA平起平坐嘅一間金融商界嘅貴族訓練場,嗱,呢啲都唔係叫做大學嘅。只要你自己有實力、有地位,教育學院出嚟嘅畢業生,如果係連英國嘅伊頓公學都爭住請嘅,你又何需斤斤計較,叫做大學呢?

仲有,前教育學院嘅院長張炳良,依家做咗行政會議嘅議員,咁假假哋,張炳良先生係咪應該要護住啊曾蔭權嘅聲譽同埋政策,而唔應該企埋係呢個民間在野嗰邊,喺到呐喊,話要將教育學院升格為大學,同曾蔭權對着幹,於是就搞到啲學生受到激勵,拒絕受曾蔭權「扑頭」祝福呢?

呢啲凡此種種跡象都顯示出特區政府嘅行政會議,一、毫無紀律,二、一盤散沙,比起董建華時代,實有過之而無不及。強政勵治,成個行政會議都散晒,搞到裏面一啲人吃裏就扒外,寧願喺出邊納民間嘅威信,都唔會同你曾蔭權同心同德,於是就搞出一班教育學院畢業生拒絕「扑頭」嘅事件喇。未來四年,曾蔭權又點樣行使佢嘅行政權威呢?

作者: 7B    時間: 2008-11-19 12:41

我真係好唔鐘意D人成日拿外國的college做例子.

宜家點解要正名

就係因為ied得不到社會應有的認同嘛

外國個d 文化根本唔同,重質不重名

college呢個名已經好得到認同

兩件事物的內涵唔同,點可以公平地比較

唔好做埋晒D無理的類比論證吧

因為A似B, B似C

所以A就一定似C嗎

宜家唔係ied入面d lecturer, 學生 or 畢業生斤斤計較

而係外面d社會人士, 預科生, 學校校長斤斤計較嘛 !!

如果佢地全部都好似陶生咁睇得咁通透、咁豁達

大家繼續讀 INSTITUTE 又有乜所謂 !!
作者: 個名勁長    時間: 2008-11-19 13:16

屠杰既言論文章
斷章取義
隱瞞大部份,讓你看小部份
語不驚人誓不休
他極其量只是一個五姑娘
佢既作用只係幫一d唔敢自瀆既人自瀆
發洩完就算
不必深究
作者: 某年某日    時間: 2008-11-19 19:20

小農社會的學院當然要正名大學啦
各位本身都是小農,大家當然明白小農d心態啦

相信各位都無諗過要改造小農DNA(當然現實中是沒可能)一日為中國人,終身為小農

陶傑的言論都是想幫大家脫亞入歐,大家無謂在小農的吵鬧中.

都係既!教院係母語教學的先鋒(是真正的中文學院,而中大只是一間洋奴學院)
小農的心情大家都好明白好同情

(不做孤兒,我要正名)
真是是講得何等好啊呀!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
學生會都是未來的精英,特首的人才
教院正名真是有望啦
作者: iLoveYou    時間: 2008-11-20 14:15

樓主連陶傑抽緊邊個水都未知喎
作者: 乜都冇    時間: 2008-11-20 15:02

成篇野""""點睇佢都係抽緊政府同特首水- -
作者: 風眼中    時間: 2008-11-23 00:38

雖然不嬲對此所謂慨才子無好感、但人地而家黎招 "指桑罵槐, 隔山打牛", 点知攪到呢班阿桑同阿山慒盛盛走哂出黎嘈喧巴閉、呢d係乜?! 咪就係香港要慨高素質教師囉。。。。。 

歡迎光臨 UFunFun 討論區 (http://ufunfun.com/) Powered by Discuz! 6.0.0