標題: foundation courses既final exam難度請教 [打印本頁]

作者: 千葉    時間: 2009-1-28 13:43     標題: foundation courses既final exam難度請教

1.
A Foundation Course in Physics and Chemistry
A Foundation in Applied Mathematics
想請問呢兩個courses既final exam論深度同範圍, 比起al係難定易? 要考得好(pass1/2)要唔要花好多時間?(我理科底, 但al只係得ddeef, 同埋已經丟底左一段時間)

2.
順便問問以下middle course
Mathematical Models with Applications
問題如上

3. 功課量又有幾多? 可唔可以分享下?

4. foundation courses係咪pass左拎到credit就得, 分數唔計落gpa?

懇請讀過既師兄俾d意見, 因為唔想選得太多科讀唔黎, 關乎小弟一生幸福, 多謝
作者: 千葉    時間: 2009-1-28 15:00

讀過其他science courses既師兄都請分享下, 因為小弟真係好想知
作者: 靚仔之選    時間: 2009-1-28 15:51

A Foundation in Applied Mathematics = M122(F) ?
讀過al pure maths 唔係好難, 係多左 statistics
al 讀埋 applied maths 仲開心

作者: 千葉    時間: 2009-1-28 15:51

慘啦... 我al讀過pure, 但我係近乎完全無溫過, 功課又唔交果d黎(我上面講個F就係pure)
咁比起al pure, M122係難定係易呢
作者: 靚仔之選    時間: 2009-1-28 16:28

我讀果時佢就當我中六入讀, 裡面無乜點expect 有好強ge maths background, ce a maths 唔太差應該無大問題, d & in 你起碼有個根基先, 見你讀physics course, 都應該知道咩係vector la
al & U ge 焦點係有分別,  唔使咁怕
作者: 千葉    時間: 2009-1-28 17:39

我當年amaths都有d既, d/in同vector都有concept, 而vector我mechanics拆力果d我都還可以既(al phy都有個d), 但都係幾年前既事啦, 咁樣讀師兄你覺得會唔會辛苦? (我有份full time job)
焦點有分別, 可唔可以詳細少少? 係咪指u比較著重日常功課?
作者: 靚仔之選    時間: 2009-1-28 18:30

辛唔辛苦有好多因素, 我讀果時剛考完 al, 又係FT, 我感覺辛苦/輕鬆其實無乜參考價值

幾年前 al 係比較多tricky 地方要轉彎; u 係會straight forward 少少, 所以真係唔使太擔心
作者: 千葉    時間: 2009-1-28 21:20

師兄你誤會我意思啦, 我係問你覺得我既情況讀會辛唔辛苦, 唔係問你果時辛唔辛苦呀
你當時FT通常係同時修幾多個course架, 你又覺得吃唔吃力呢, 雖然我同你情況唔同, 俾我參考下都好丫
作者: 千葉    時間: 2009-1-28 21:26

原來FT都只係同時修4科.. 咁我PT修3科可能多左DD, 真係要認真諗諗佢.. 你既分享好重要, 多謝你
再請問兄台, foundation courses係咪pass左拎到credit就得, 分數唔計落gpa?
作者: 飛機遙控    時間: 2009-1-31 21:34

foundation 唔會用黎計 hon level
我PT都3科 12科有 7科pass1
成積係睇你肯付出幾多

想pass 1 功課目標一定係9字頭到100分
功課係open book 肯比心機 一定做得好 平均分一定唔可以低過85 (我最高果次 tma 平均分 99.5)

考試重讀所有material 預多D時間溫 目標係所有都識答 (當然通常有一兩條唔識)

歡迎光臨 UFunFun 討論區 (http://ufunfun.com/) Powered by Discuz! 6.0.0