標題: LU 教師人工到底有幾多? [打印本頁]

作者: 發大頭    時間: 2009-1-23 12:47     標題: LU 教師人工到底有幾多?

LU 教師人工到底有幾多?
唔,純粹好奇
其他大學又有幾多?  

Will HKU 教師人工 > LU 教師人工
作者: 參考圖片    時間: 2009-1-23 20:13

教師??? 中學嗎???? 咁又唔怪你, 你又真係唔識.
你唔識唔緊要, 我教教你.

在大學中 "教書的人" 有好多, 好似教授, 講師咁, 佢地係份左好多不同的level. 而不同的大學也會有佢地自己一套
教授級, 最常見會分左: 首席教授 (Chair Prof), 教授 (Prof), 副教授 (Asso Prof), 助理教授 (Assi Prof)
而教學級, 常見亦有: 高級教學助理 (Snr Teaching Fellow), 教學助理 (Teaching Fellow)
有d 大學會有講師級, 常見亦有: 首席講師 (Chair Lecturer), 高級講師 (Snr Lecturer), 講師 (Lecturer)

不同的大學有著不同的教授階級, 有著不同的要求. 同一個人在不同的大學有著不同的位置, 同一個位置又會因為不同的資歷而有不同的薪酬福利. 不同的科目亦有更多的影響. ..

你的問題真係有用嗎?? 用用你的腦袋吧!
不是有用串你, 但真係想教叻你.

其實你不是嶺大學生, 更有可能不是大學生, 不如你唔好再出這個種類的帖. 你要玩野, 你可以去其他版吧!
作者: 我係a君    時間: 2009-1-23 20:57

可能佢係讀特殊學校,某方面有d缺陷,對大學既野好好奇,但又唔善於用言辭表達呢?
大家要有包容心,善哉!
作者: melo*dy    時間: 2009-1-23 23:43

好多學生成日唔理佢地0既老師係咩post 都稱呼佢地做prof., 其實唔係個個老師都係prof.  呢個銜頭唔好
亂叫嘛, 起碼都要有副教授級先係啦.........
作者: 草莓之旅    時間: 2009-2-1 18:20

係樹仁版見到呢條link
http://classifiedpost.scmp.com/j ... obno=K01&lcid=HK.EN
BU請人
原link者為 Rocky1973

Approximate monthly salary:
Senior Lecturer : HK$46,600 - 65,100
Lecturer I : HK$32,200 - 51,000
Lecturer II : HK$23,900 - 31,100

同中學差唔多

LU應該也差不多

作者: nono    時間: 2009-2-3 02:06

幾好搵wo........

歡迎光臨 UFunFun 討論區 (http://ufunfun.com/) Powered by Discuz! 6.0.0