發新話題

新手: 倫敦+意大利 11天自由行- 意大利火車問題

新手: 倫敦+意大利 11天自由行- 意大利火車問題

我會同朋友o係4月第一次到英國倫敦+意大利 11天自由行,依家有幾個問題想問下各位高手:

我地大約行程o係下面, 英國到意大利機票已買左喇, 但去到意大利既"火車票" 就仲未買.
因為發覺買Days Pass都唔平, 同埋買左之後留位又要加錢,  所以想問下如我地行程係咁..應該每程買火車飛低D定買Pss會比較低D呢??????

我上過網見倒D人話點對點買都有D會平.咁其實係咪嫁呢???

行程如下:

1/4  Day 1 : 晚上 HK往UK

2/4  Day 2 : 早上5:30am到達UK-->再往國內機場往italy (Milano到步大約5:00pm)

3/4  Day 3 : 希望可坐早上7:35am train由Milano--->Venezia(到步大約10:30am)
                   之後在Venezia 觀光至黃昏--->約5:00pm再往 Firenze hostal (約8:30到步)住宿一晚

4/4  Day 4 : 早上在 Firenze內觀光-->中午往Pisa-->之後約6:00pm往Roma hostal(到步大約8:30pm)住宿一晚

5/4  Day 5 : Roma 全日遊(包括梵蒂岡)

6/4  Day 6 : Roma 全日 or (maybe會往Napoli 的castel)--->晚上坐 overnight train 往Milano(車程大約6小時)

7/4  Day 7 : 早上大約6:00am 到Milano (在Milano行街,直至晚上乘機返回UK)

London行程未Plan

P.S: 請各高手提供有關平Hostel既資料或web site!!!!!!  

請各位多多幫忙,,,,,萬2分感謝

UM...o甘arm o既我都搵緊依d 資料呵~
有冇朋友可提供ar?thank you~各方好友

我五月尾都會去italy & swiss, 借問聲你d hostel 係邊度book

其實我地未book嫁,...不過就有曬目標Book邊間囉!!!
我都/係上網睇嫁炸..

only half day in firenze....a bit short IMHO, may as well forego Pisa and have a full day in Firenze.

you are welcomed to visit my blog re italy trip la

http://hk.myblog.yahoo.com/gogoma-blog

Roma for 1 day is a bit short
becoz if you go to vatican city include the museum u need 1 day to do it

我過年岩岩去完ITALY,試下答你:

我先講講我既行程,路線同你差唔多,不過我係ROMA飛。
ROME>VENICE>MILANO>FIRENZE(PISA)>ROME

ROMA>VENICE(約EUR55)
VENICE>MILANO(約EUR30)
MILAN>FIRENZE(約EUR40)
FIRENZE來回PISA(約EUR25)
FIRENZE>ROMA(約EUR30)

唔計FIRENZE即日來回PISA個兩程,本來我都係打算買個4日既PASS,但係每程仲要加EUR15既留位費,所以加加埋埋要EUR200一個人。

當地既火車站票務員幫我地計過晒,4程長途加埋唔洗EUR160。散買抵D。

但係你既行程有兩個問題:
1)過夜火車會另收留位費(特貴),因為佢會俾有床既個D位你坐。
2)羅馬肯定要玩3日,因為太多地方要去。

我今次去ITALY,淨係呢4個城市行左14日。

you can book them on the italy train website by credit card

發新話題