發新話題

又食又買凍到震北海道、東京8日跨年之旅 (第5日開始啦!去到東京啦!!)

又食又買凍到震北海道、東京8日跨年之旅 (第5日開始啦!去到東京啦!!)

大家好, 小弟上年暑假既四國, 東京既遊記多得大家不斷支持, 真係非常感謝

去日本真係會上癮, 08年我已經去左兩次架啦, 終於o係08年完結之前再去多次日本, 不過今次既目的地係我未踏足過既北海道, 所以好緊張同興奮! 但係我出發之前一日, 即係12月26日, 睇新聞話北海道好多地方都落大雪, 羽田機場好多班去北海道既機都取消, 所以勁擔心, 不過果晚去到機場, JAL既地勤話無收到消息話要停飛, 都算放下心頭大石

好啦, 大家一齊跟我出發去日本啦

DAY 1    27/12/2008  (Saturday)    PART 1  香港-->東京羽田空港

因為我搭凌晨機關係, 所以要早一晚(即係26號)去機場check in , 不過機場好多舖頭都close左, 所以去左Burger King hea到1點幾, 就去25號閘口等上機.....JL 8730去羽田空港(2:05 am発)

雖然我好眼瞓, 但係瞓唔到, 3點幾就派早餐啦, 不過我淨係食左少少粥同冷麵

呢班機係747, 每個位都有PTV

班機好快, 過左3個鐘少少, 大約6:15 am就到東京啦 !! 日本, 我又黎啦 呢兩張係岩岩降落後影既, 好靚既日出

過關都算快, 好似用左半個鐘咋, 因為有好多counter, 攞完行李之後7:15 am

呢個就係落機既INTERNATIONAL TERMINAL啦, 真係好細, 希望2010年擴建左之後多D商店啦

我要轉機去札幌, 所以要搭Terminal之間既連絡バス(巴士)去Terminal 1(JAL), 如果你搭ANA就去Terminal 2, 好易搵到個站

International Terminal外一攝

就係呢架巴士啦, 走左一架之後都唔使擔心, 因為好快有下一班車, 大約兩分鐘就有下一班啦, 不過等車果陣好凍, 得0度咋

好啦, update住呢D先啦! 記得黎捧場啦! 多謝各位

以下係有相既帖子number及小弟到過既地方, 方便大家欣賞:
Day 1 Part 1: #1  香港--->東京羽田空港
Day 1 Part 2: #14 東京羽田空港--->札幌新千歳空港
Day 1 Part 3: #54   札幌駅周邊
Day 1 Part 4: #89   札幌テレビ塔 + 大通公園
Day 1 Part 5: #107 狸小路商店街 + 薄野
Day 2 Part 1: #128   札幌APIA地下街
Day 2 Part 2: #180   南千歳RERA Outlet
Day 2 Part 3: #233 南千歳RERA Outlet--->札幌駅Stella Place
Day 3 Part 1: #268   札幌時計台
Day 3 Part 2: #305 薄野附近
Day 3 Part 3: #355   小樽
Day 3 Part 4: #373 小樽
Day 3 Part 5: #393 小樽--->札幌
Day 4 Part 1: #425   札幌--->函館
Day 4 Part 2: #473   往函館途中
Day 4 Part 3: #519 函館
Day 4 Part 4: #577 函館

Day 4 Part 5: #602   函館山
Day 5 Part 1: #624   函館--->東京羽田空港
Day 5 Part 2: #656  東京羽田空港--->新宿

支持支持~~~

嘩, 正正正.......

很期待...........

waiting your report..... thx a lot

終於又見到你,記得要快D post晒D相呀

我追緊....

兄弟今次 post 要快手 d 喎

DAY 1   27/12/2008 (Saturday)    PART 2     東京羽田空港-->札幌新千歳空港

好啦, 各位繼續出發!!!

坐Terminal之間既連絡巴士, 到左Terminal 1之後 (因為小弟搭JAL), 就去North Wing度再寄過行李, 唔使再check in架啦, 因為之前我o係香港機場已經收到去札幌既boarding pass架啦, 呢度係Terminal 1既North Wing

影o下航班既資料啦, 我會坐9:45既JL 515

因為寄完行李之後仲好早, 8點幾, 所以去左一間cafe度食早餐啦, 叫Royal Cafe, 呢個就係我去到左日本既第一餐啦, BLT SANDWICH(唔知BLT係咩), 仲有沙律, 洋蔥圈, 同生果, 1200円, 三文治好鬼正同鬆脆

嘩!  一望後面個窗, 見到富士山o係遠處喎, 真係好開心呀, 因為未試過見到佢, 人地話見到富士山係好好彩架, 好靚呀!!!

再影一張跑道既情況啦

食飽之後, 就慢慢行去17號閘啦

沿途既商店, 我買左kit kat strawberry chesscake味

到閘口啦, 嘩! 札幌得零下9度?? 死啦, 凍僵都似啦!! 好擔心.....

JL 515 to 札幌 9:45 am発

今次班機係747, 無PTV, 但係我又坐上層economy啦, 上年暑假由東京返香港又係坐上層架, 有D high class既感覺...哈哈, 就到札幌啦, 望出去真係白茫茫一片, 我諗之前果日真係超大雪

到左, 行緊去攞行李, 我班機

ようこそ 北海道へ (歡迎來臨北海道!)

去C行李帶度攞番行李啦

之後落地庫搭JR快速Airport列車入札幌市中心

新千歳空港月台

我搭12:19 pm既列車, 佢話停幾個站(中途停南千歳、恵庭、北広島、新札幌), 點知去到恵庭駅就停左足足9個字!!!! 好似話條路軌俾積雪阻住要清理喎, 終於成2點先去到酒店

就係呢架列車啦, 講樣令人為之側目既野, 我排隊上車果陣, 突然有一對香港男女打尖喎!! 咁我梗係唔俾佢地上先啦, 但係佢地都成功左, o係我後面, 我無話佢, 費時影衰晒! 仲有, 上到車之後, 佢地坐o係我隔離果行, 仲用好串既眼神好話我個喼阻到佢, 佢無出聲, 不過之後聽到佢地講野就知係香港人啦!(其實係佢個喼都阻住晒囉)

各位, 大家去旅行要做好自己先唔會俾人話架....仲有, 大家下次坐呢架列車一定要坐指定席, 因為如果無位要企足8個字好慘(P.S. 我坐自由席, 好彩有位)

好啦, 唔好意思要各位聽我發牢騷添, 第1日PART 2完啦, 多謝收看!!!

發新話題