發新話題

4日4夜台北自由行

4日4夜台北自由行

機票         
華航  HK$850.00+HK$344.00 = HK$1,194.00 x 2 = HK$2,388 .00   

酒店                 
懷寧旅店 雙人歐式套房  NT$7,100.00 @4 DAY / 4.2 = HK$ 1,690.00

台北市中正區懷寧路一號

簽証   
HK$55.00 x 2 = HK$110.00

保險  
HK$118.00 x 2 =  HK$236.00

TOTAL:  HK$4,424.00      
                                                               每人:  HK$2,212.00

事前準備:
24/02/2009 HS BANK HK$3,008.00 VS NT$12,000.00
23/02/2009 已到台灣觀光協會領取2張免費悠悠卡

Day1
19:00P.M.      21:25P.M.                                          23:30P.M.                00:30A.M.
到達機場 ---> 起飛  ---> 到達桃園機場  ---> 搭飛狗巴士到台北  ---> 到酒店CHECK IN

1.請問飛狗巴士會經過我住的酒店嗎?
飛狗是車你到 hotel 門口的, 不用擔心.--thanks (danielcc222 提供)
國光會係台北車站落車. --thanks (sunnycsl  提供)

2.請問CHECK IN後, 我可到那裡進食?

Day2
10:00A.M.                     14:00P.M.           19:00P.M.                        22:30P.M.
食早餐 ---> 魚具店 ---> 淡水 ---> 錢櫃KTV(中華店) ---> 會合朋友到饒河街夜市

3.請問有沒有人知道最近我住的酒店的魚具店在那裡?
晉德釣具店 02-25589415 台北市華陰街175號 --thanks ( sunnycsl 提供)

4.請問現在錢櫃KTV是否不能吸煙?
飯店及ktv 都唔可以吸煙. --thanks (danielcc222 提供)

Day3
10:00A.M.       12:00P.M.         18:00P.M.     20:00P.M.        22:00P.M
食早餐 ---> 陽明山公園 ---> 美麗華 ---> 101大樓 ---> 誠品24HR

5.請問在陽明山公園應該搭咩車到美麗華?
6.而在美麗華又搭咩車到101大樓呢?

Day4
10:00A.M.    12:00P.M.   17:00P.M.   21:00P.M.
食早餐 ---> 動物園 ---> 貓空 ---> 士林夜市

7.請問在貓空可以搭咩車到士林夜市呢?

Day5
13:00P.M.                                                                19:00P.M.          21:25P.M.
CHECK OUT ---> 到西門町買手信&買化妝品 ---> 到桃園機場 ---> 起飛 回港

8.請問行李應在那裡?
可以寄存0係台北車站先.--thanks (koeycharmmy 提供)

9.請問西門町有什麼出名手信?

10.請問在那裡搭車到桃園機場?
係台北車站搭返國光去機場. 好似係NT125.--thanks (koeycharmmy 提供)

小妹第一次同朋友到台北玩咩都唔識...
希望各位有經驗人仕能提供協助....
小妹感激萬分  

唔好意思, 我想問下有無大大可以幫我解決問題2,5,6,7,9呀? 謝謝 ~

1. 飛狗是車你到 hotel 門口的, 不用擔心.
4. 4.請問現在錢櫃KTV是否不能吸煙?<-----  而家好似所有的食市, 飯店及ktv 都唔可以吸煙.

我想問吓魚具店在那裡呀??
thanks

點解你換台幣個 rate 咁低嘅?
HK$3008 = NT$12000
(1 : 3.98)

換台幣可以去到台灣機場先 唱, 個rate 好d的.

魚具店真係唔知, 你上奇摩check下啦.

又係飛狗!
桃園機場唔係淨得飛狗出市區
去台北車站周邊, 首選一定係國光

8. 可以寄存0係台北車站先~
10. 0係台北車站搭返國光去機場. 好似係NT125
人生中早已註定的遭遇

發新話題