發新話題

6月至7月 21日歐洲之旅(自由行)

6月至7月 21日歐洲之旅(自由行)

打算6月23 從HK飛LONDON, 7月13 日晚十點半機回港...
24 由LONDON 搭eurostar 出 paris...玩法國和意大利...由於我和朋友都是第一次到europe..請大家幫幫手...感激不盡...

我們的目的地分別是:
Paris(24-27 Jun)
Avignon(28-29 Jun)
Rome including naples>sorrento>capri (30-4 Jul)
Florence including Pisa(5-7,Jul)
Venice (8-Jul)
Milan (9-Jul)
Milan (night train) > Paris > London (10-Jul)
London (11 - 13 Jul)

想問這樣的安排妥當嗎?   會有更好的嗎??
另外....在法國和意大利的時侯是否一張法國+義大利火車通行就可解決國與國之間以及城市和城市之間的交通? 兩個月內選多少天的比較好?
有火車從paris 到avignon 以及由avignon 到Rome 嗎? 車程多長? 如果長的話最好要night train...
Paris到avignon,avignon到Rome, Rome 到Paris 這三程車要轉車嗎? 搭night train 要卧舖的話要補多少錢?
各位還有其他的suggestion 嗎?
問題太多.....麻煩各位了...

又試答先

1. 想請問你d 機票訂左未? 有冇考慮開open jaw? 唔駛費時失事搭番火車返倫敦, 或者乘飛機返倫敦較慳時間

2. 威尼斯個人很喜歡, 值得多留一天

3. 就咁睇, 你最貴的車程是在paris - avignon, 其他都唔算貴, 意大利d 火車唔貴, 只係快車會貴d ,而且你渣pass 的話又要補附加費, 所以唔多抵, 如果你是 26歲以的話會更貴

4. 巴黎往avignon 不用轉車, 但只限去到AVIGNON TGV, 由 TGV 去avignon centre 要轉巴士. avignon 同樣沒車去羅馬, 最近要去到尼斯, 但尼斯至羅馬呢程我自己覺得唔太安全. rome 至 paris 極遠, 至少在米蘭轉車. 臥鋪加錢可能貴過張機票

就你個要求, 我大概有咁既睇法:

1. 倫敦 -- 巴黎 -- 阿維儂 -- 尼斯 -- 米蘭 -- 威尼斯 -- 佛羅倫斯 -- 羅馬 -- 拿玻里 -- 飛番倫敦

當然如果你開open jaw 就不需要飛返倫敦

大概係咁~~

但係咁樣london 去paris 的火車都要40euro 喎...如果來回都係49...
我都諗過open jaw...但果時ge 行程唔係咁....
我上網見火車行程唔見有尼斯到米蘭ge????

車票果到大約要幾錢丫?  唔買pass 的話?

有車呀, search 到
Nice Ville   --- Milano Centrale         
ab
an        10:02        14:50                  4:48        0

五個鐘車, 夜車應該要轉車

至於幾錢, 唔敢答, 去羅馬都係三年前既事, 佢有好多種票, 我記得當年由rome termini 去 frienize SMN 係廿幾EUROS 度

我果時由羅馬去倫敦既機票係五鎊..........慳時間乜都係番度啦

我個人唔太鍾意走回頭路..所以買來回FARE 平D (普遍都會), 但要考慮有冇實際需要既.

咁d 火車票係到時去到先買定而家要訂定先丫?
仲有酒店...係冰度book 比較好?

個別夜車最好預訂
但我見你大部份都是很密班次不需要了

eurostar 早book 有得平, 約 25 鎊會有交易

O係阿維諾會唔會冇得睇薰衣草?

嘿嘿嘿嘿

揸ss補附加費點計法???
我搵唔到25 pounds ge eurostar ticket 喎....請問係冰到可以搵到??

actually 唔係去avignon...係去provence...

你去eurostar 個網訂啦 , 早book + 揀個別時間 (e.g. 大清早) 最低見到 25 鎊, 你比d 心機搵下就有, 所以我話根本唔駛走回頭路, 其實識揀可以好平

avignon 係 provence 其中一個城巿, 當中佢睇薰衣草係最出名既
你去法南其實都要經左佢先, 之後再去其他地方

推介去arles a-x-provence 同 pont du gard. 馬賽反而唔太喜歡, 可以不去

真係搵唔到....係就係有 25 euro...
不過係for Fully flexible Wheelchair child.....

pass 附加費點計法?

你去邊度check? 我岩岩check 完 求其一日, 單程 26 鎊喎..

至於加幾多錢, 其實五花百門度度唔同答唔到你, 只可以比個refence 你
三年前由rome 去 frienze smn 坐快果班證要補around 17€ 度

http://www.eurostar.com/UK/uk/le ... shford_to_paris.jsp

呢到入面囉.....

唔係嗎???/ 一程都要補咁多!?

發新話題