發新話題

屈屈機Tokyo勁玩勁食勁買八天之旅2008 (全部完成..多相 ^_^)

屈屈機Tokyo勁玩勁食勁買八天之旅2008 (全部完成..多相 ^_^)

今年既日本之旅終於超額完成… 係去片前有D野想同大家分享下!!

我之前住酒店係住池袋Sunshine City, 今次轉左池袋大都會, 令我有一番新感受…

首先近地鐵lee D唔講, 員工方面由Bell Boy 至 Manager 既英文好得, 服務一流!

我搭ANA早機到, 一早Check in再放行李係酒店, 夜晚返去房時行李已一早送到我房!!
另外最令我感動既係, 我係香上網訂了第三晚到六歌仙Dinner, 於是我第二朝一早去front desk 人幫我打去confirm, 但果朝好多人, Manager見我拿住一張紙等緊counter, 但冇人有空serve我, 於是立即call個 bell boy了解我既雖要! Bell Boy用流利英語了解後, 便立即幫我打電話confirm, 但因太早餐廳未開門, 於是轉介我到front desk, 留下booking資料比佢地, 我們便出發行街!! 回酒店後, 一入房門便有message note 在地上, 內容大致說已幫我confirm了六歌仙, 電視亦有message叫我call front desk, 我一call, 佢地話已幫我打印了地圖加coupon, 現在由專人送上房間給我... 我都幾surprise Hotel有咁既服務, 雖然我自己有地圖and coupon, 但充份感受到Hotel對客人既細心!!

發完Up風… 好… 去片!!

Day 1

因為搭Business Class 既關係, 所以check in 完便去了ANA lounge 休息!

個 lounge 由 11:00pm serve 到 1.15am, 有Hargendaz雪糕, 凊酒, 一D小吃, 汽水等, 算唔錯!!

準備出發!!

飛機餐

Business class關係, 一落機就直出immigration同行李,

前後只用了十分鐘。我出發前係internet apply左ANA既免費手提電話外借服務,

一出immigration便會見到這個counter, 數分鐘便完成手續!

出門口轉左便見到3號 Bus Stop, 搭Free Shuttle Bus 去T1!

一入T1便見到指示去坐Monorail或京急

好易

因我Saturday到, 所以可以買¥500既 ticket 去池袋!!

乘車卷

我地再買多張Suica, 因我仔仔要買小童Suica, 所以要服務員幫手, 但佢地一D英文都唔識,

只好用手語… finally一張有名既小童Suica就咁誕生!!

太早冇乜人坐車

一齊做早操

6:45am 到日本, 7:15am 出海關, 8:10am 到達池袋大都會酒店

9:30am @ 涉谷

至愛Sweden雪糕... YEAH!!

Lunch @ 涉谷蟹道樂

因大家有小小累, 所以先回池袋逛逛, 再回酒店休息

Sunshine City Toyrus 門口

Dinner @池袋 MoMo-Paradise

Day 2

今日一早就到左原宿明治神宮參觀

今日係假期, 又係好日, 所以好多人結婚!!

Lunch 去左表參道附近食黑毛和牛漢堡扒

等緊位影附近建築

有位啦!!!!! (好味.....)

PS. 這間黑毛和牛既staff都好nice, 但你等位時一定會發覺有D空枱係道, 但冇人整理....

因為佢所有staff都專注serve客, 所以等位其實係等佢地"汁"枱!!!

跟住去表參道Hills 逛逛

跟住團友同老婆要去Crystal ball 買袋同衫

(表參道直行, 見United Beneton 轉入街, 直行轉左便到)

行下南山.....

跟住落左新宿, Dinner @ 和幸

Day 3

今日一早去左東京站, 因為要去御殿場....

八重洲南口出就見到有機比你車票

轉左一出便到巴士站

8:30出發

因我早訂, 電腦已幫我選了頭位!!

3:00 回程, 逛下新宿便到六歌仙食和牛Dinner

Day 4

今日一早坐車去台場, 但碰正有兩條線發生"人生事故", 足足遲左一小時先到達.........  

Day 5

今日出發去吉祥寺下北澤行下街

Satou 食松板牛肉球 (我地冇食lunch... 因為團友話要食左太多牛...... )

多汁.... 好味

係吉祥寺公園口出, 就會見到無印良品, 樓下有¥99店, 記得去買下野, 超平!!!!

所有drinks only ¥99.... 仲有好多小食... 超抵!!  

搭車去下北

好型既單車

Dinner @ 池袋無敵家 (名氣大... 但好鬼鹹... 試一次夠晒)

wow.... 330,000/month.. not bad!!

好靚啊....努力貼多點相

Day 6

今日買左橫濱one day pass, ¥1320 由池袋出發

先到 Bayside outlet 逛逛

下午到鴨居 Lalaport (one day pass 唔用得, 要再買車票)

一出鴨居 (樓梯左手邊) 便有 Free Shuttle Bus to Lalaport (每半小時一班)

回程 Free Shuttle Bus

Day 7

今朝去淺草雷門觀音寺參觀

經上野轉車, 見到有隻超大熊貓

跟住去左秋葉園 (居然有企鵝係秋葉園街頭)

去左Gee Store同其他地方逛逛

Tokyo Animate Center

跟住落東京站地下一番街

之後仔仔要去朝聖... 松盯 Pokemon 總店是也!!!

一小部份..... 足足入左¥2X,000貨..... 如果有睇 07 Trip 就知几瘋狂!!!

之後去左吉野家食野

Day 8

走 lu...  ByeBye Hotel

ANA Lounge @羽田機場

BYE BYE.. 下年見 ^_^

好中2你個report牙
講真,睇過咁多最中2你個個
好detail 同埋其他唔知點講既reason

support  

07 個trip我有睇 ar  

食和牛Dinner間店名係唔係叫做 "六歌仙"
係新宿