發新話題

北海道+東京X'mas 2008 之旅 (遊記全部完成)

北海道+東京X'mas 2008 之旅 (遊記全部完成)

想編輯之前個post 但係找不到, 所以再post 過一個新的。之前個post update 到Day 5, 現左Day 6 ok la.  如果想睇番之前Day 1 to Day 5, 可以去#10 to #19 的帖子

http://hk.myblog.yahoo.com/cywbetty/article?mid=1448&prev=1469&next=1516

Day 1: 香港 --> 東京 --> 札幌 (住Gracery Hotel Sapporo)
Day 2: 札幌 --> Alpha Tomamu Resort
Day 3: Alpha Tomamu Resort --> 小樽 (住 Hotel Neuschloss Otaru)
Day 4: 小樽 --> 札幌 (shopping) (住Gracery Hotel Sapporo)
Day 5: 札幌 --> 東京 (上野買手信)
Day 6: Thomasland, 新宿shopping
Day 7: Kidaznia, 有樂町, 銀座
Day 8: Shopping Day (原宿的Gap, Bape kids, Burberry (原宿涉谷之間個間) 涉谷0101 等等
Day 9: 返香港

12月23日 (Part I)
其實今日可以去Thomasland 或者Disneyland, 但擔心今日係日本假期, Disneyland 一定超多人,所以有d心大心細。結果早上又再一次問仔仔想去邊, 佢最終決定去Thomasland,好!!就去Thomasland啦。跟住就係新宿坐10:30am JR去大月站再轉乘富士急行線往富士急Highland, 全程要成2個鐘。之前上網登記做o左會員, 所以就可以用 2,500 円 買 Thomasland + 哈姆太郎 + 其他小朋友玩意既入場卷 (叫 kids pass)。
新宿去大月的車上, 上咗車唔夠2分鐘就開車, 幾趕呀

大月站

車上好小人, 差不多包車, 點坐都得

車上的私人房間, 見冇人就入去影吓相

展望車箱, 好似要加100円

頭先我哋坐個架車, 車尾是也

終於到喇

驚險水上飛船, 絕對唔驚險

我們是駕駛員, 要100円一次, 仲有張Thomas card 送, 因未有人玩, 我哋就張D車放在一起影相。

仔仔的至愛, 揸車

大家來旋轉, 會播音樂的, 仲要打鼓架, 氣氛一流

Thomas 會轉架

搖滾剛彈小飛車

快樂空中飛車

12月23日 Part II

玩完快樂空中飛車就去兒童餐廳食lunch, 餐廳裏面好小選擇(同埋都唔平), 不過去得呢d主題公園玩都預咗架喇。為咗趕3:15pm班車走(想返新宿shopping), 於是我哋就好快咁玩埋餘下的遊樂設施(基本上人唔多, 大部份都唔洗排隊)...如果趕唔到班車,就要5時多才有車返大月。依家諗番,比咁多錢搭車,玩得果三個幾鐘,真係有d唔抵,不過無法啦,鬼叫仔仔鐘意o羊。

頑皮列車起降機

升高咗喇

Thomas and Percy 列車旅行

列車小站館, 只係買咗小小Thomasland 限定物品

買咗一罐比阿妹

坐車入山洞

12日23日 Part III

個山洞入面有好多火車睇, 到最後仲有個相機會幫我哋影相, 因為之前睇人哋個Blog知有d咁既野, 所以好自然識得臨尾去擺甫士,不然的話就miss咗喇。

用朱古力做的

望到富士山

哈姆太郎單車, 仔仔隻腳唔夠長, 所以只得老公一個人踩, 所以都幾攰

無野做,等我變下超人先......

Oh, 比人發現咗我啦, 點算好....

返到新宿都只係5點幾, 正呀, 即係仲有時間shopping啦, 一出站就去匆咗入Lumine, 行咗一陣就去高島屋, 因為收到妹妹的email, 佢哋大約6時多會由outlet返到新宿, 所以就約佢哋去Time Squares 食晚飯。講真, 有個blackberry跟身真係幾方便。
高島屋的poster

高島屋的restaurant floor, 我哋又係揾間小人排隊的

食完飯就去夾公仔, 行行吓見有間鋪頭出面有Melody拑, 仔仔即刻話Miss Au 鍾意Melody, 咪叫老公幫佢夾吓囉

試左幾次,好彩都夾到一個, 原來d機鋪係唔比好似仔仔咁細個o既入去架, 我哋初初推架BB車入去, 個職員話唔入得, 我哋以為間鋪頭太細, 唔比BB車入, 點知去到另一間先發現係小朋友唔入得, 無得再拑公仔,唯有返酒店早點休息啦。

架BB車真係好好用, 以前要拎到一袋二袋, 現在就可以放晒o係架BB車, 我哋仲突登拎架扎實啲o既BB車, 另外輕巧啲果架combi就留番o係香港比細佬用, 因為驚架combi太輕, 放得太多嘢會反車呀。

部份戰利品, 實在太喜歡o係Gap買小朋友衫, 不過高島屋間Gap太細, 買得無咁開心,不過就可以退稅, 之後會再去原宿果個間買過。

THX FOR SHARING! THOMASLAND 真係唔錯,下次要去下先;日本買GAP真抵!

thank you for sharing

thank you for your share

thanks 4 sharing
加油呀

多謝各位支持!  會盡快完成餘下的遊記。

多謝分享!!!
支持支持~

12月18日 (Day 1)

早上搭10:35amJAL班機去成田再轉機去北海道, 由於有小朋友同行, 所以有好多特權, 從未試過出成田機場的immigration可以咁快, 講開成田的immigration, 當日仲見到梁錦松一家, 還有兩個工人同行。3時半左右已經可以去domestic terminal check-in, 又因為有小朋友, 所以唔使排隊兼可以坐係個counter度check-in。到6:40pm才乘機去千歲機場, 由於成田好多機等升降, 所以都delay咗小小先起飛, 去到千歲機場跟住乘9:15pmJR到札榥, 去到Gracery Hotel Sapporo 都已經十時多, 由於今次大仔同行, 所以都唔去拉麵橫丁, 只在Lawson買d嘢食就算。今日的札榥竟然冇雪, 實在有小小失望。
當日仲有個問題發生, 在去北海道的航班上我發現我的AIGLE Gore-tex 鞋低列開咗, 點算好呢... 因為第二朝一早要去Tomamu Resort... 好彩妹妹帶多左一對鞋, 而且佢哋唔跟我哋去滑雪, 所以佢可以借比我, 佢地之後仲o係札幌幫我左買對毛毛Boot添。

JAL飛機望遠鏡, 我哋坐upper deck

Kid's meal

之前order的seafood meal (都唔錯喎)

妹妹坐抽獎抽到的商務客位

Steamed rice

Domestic Terminal

12月19日 (Day 2 Part I)

今早搭10:00am火車去Tomamu, 大約11:30am到達。今次係第3次到訪, 依然住Villa Sport, 貪佢近 Resort center and Viz Spa House.  下午2時還book了1小時的private lesson 比仔仔學滑雪, 因為我地request English 教練, 所以ski school 找多了一個翻譯, 可能太攰,所以仔仔都玩唔夠1小時就話唔玩了(唉,好似好徙錢咁...), 之後佢竟然話要揸snow mobile, 不過因為佢太細, 所以唔可以揸, 但教練話可以比我地坐上去影下相,hehe咁就最好啦。之後係雪地玩o左一陣就去Spa House玩水。

Tomamu 我哋又嚟喇, 今次帶多咗一個新成員嚟探你

Resort shuttle bus

房間 (We request flat ceiling & wide window twin room), 好奇怪房入面原本係sofa既地方整咗張床(因為我都無request),可能佢見我哋有3個人啦.... 其實仔仔係唔需要自己另外一張牀, 因佢要同我一齊訓....。

Villa Sport 門口

準備去學滑雪喇

出奇地仔仔d平衡力唔差喎,又滑得幾好呀...

滑完下去又要行番上去, 真係攰呀

影番張大合照先, 黑衫係教練, 紅衫係翻譯

12月19日 (Day 2 Part II)

Spa House有個wave pool, open air-bath (以前去果陣係男女著泳衣一齊浸, 現在分開了, 而且唔比著泳衣), Kids pool, Jet Spa Cottage。入Spa House 要比入場費的, 包咗open air-bath, 如果只去open air-bath 都得, 收費平D, 我見大部分的日本人都只係去open air-bath。浸完之後返Villa Sport 休息一陣然後去 Nininpuri 食buffet, 不過要坐10mins resort shuttle bus 去, buffet 不是十分特別, 北海道出的potato 同粟米最好食, 以前未裝修前係叫"海鮮市場", 當年的 buffet好食得多。食食吓仔仔話眼訓, 所以好快咁食完就返酒店。其實個resort 仲有個Ice Village, 不過要23日先才開, 所以仔仔冇得去喇。
仔仔係雪地簽個名

完成咗, 笑得幾開心...

Viz Spa House - Wave pool, 每個鐘頭有2次wave time, 每次十分鐘

Kids pool, 唔知香港有冇呢種波波水池呢?

Open-air bath called Hot Spa Kirin
最衰浸緊冇落雪
資料來源: Tomamu Resort official web-site
玩完飲番杯先, 補充水份

Dinner buffet - Nininpuri, located inside the forest of Tomamu, 仔仔係免費的。

發新話題