發新話題

5日4夜婚照+自由行(1st time)

5日4夜婚照+自由行(1st time)

黎緊3月影相兼自由行~第一次去台灣!!!
希望你地可以比下意見我

第一日:
10:30am到桃園機場,換錢,去台北車站,買悠遊卡 > 12am 鼎泰豐 > 返hotel > 三點到婚紗店 > 夜晚行西門町

第二日:
全日影相 > 夜晚台北車站地下街(有咩好食?)

第三日:
淡水老街+漁人碼頭 > 圓山站買手信 > 美麗華 > 士林夜市

第四日:
動物園(預計逗留至3pm) > 五分埔 > 到婚紗店

第五日:
中正紀念堂 >  台北101 > 西門町 > 5pm 機場

問題:
1.我book左hotel要3點後先可以check-in,如我寄存左行李,夜晚先check-in得唔得??會唔會太夜唔hold房架?
2.想去度小月,邊日去會比較順路?
3.淡水去漁人碼頭係咪可以搭船? 只限假日or閒日都有?
4.五分埔其實多唔多野買? 考慮緊去定唔去~

我都剛剛去完影婚紗照,試下看看我既小小意見丫..

第一日:
10:30 到桃園機場,換少少錢換簽證,
12:00 去台北車站,買悠遊卡, 附近銀行換要用既錢, (e.g.國泰世華銀行, 匯率高, 1 HKD = 4.281 NT, 機場: 1HKD -   
              4.18NT) 這會很著數如果婚紗照要用更多的錢去買PACKAGE 外既相
13:30 鼎泰豐 (真的想到信義路鼎泰豐嘛?? 捷運不太直接到達呢...我會留多些時間給老婆揀衫...台北車站附近         也有 很多野吃呢..如良品牛肉麵, 排骨大王, 郭蒸餃...)
14:30 HOTEL 放低行李(我想不太有問題的, 我都放了我的行李三日FOR我們到台中玩三日!!)>婚紗店 > 夜晚行西門町

第二日:
全日影相 > 酒店附近呢..(影相影一日真的很累呢~~~)夜晚台北車站地下街???(我記得地下街買野同玩野多..可以試下台北火車站內既便當, 頗有特色喔!!)

第三日:
10:00 美麗華
13:00 圓山站買手信  (不怕拿著手信到處行嘛??)我會到北投或陽明山看看櫻花)
16:30 淡水老街+漁人碼頭 (黃昏既漁人碼頭還不錯喔!!)
20:00 士林夜市

第四日:
動物園(預計逗留至3pm) > 五分埔 >
到婚紗店 (最好留多些時間!!!揀相有排您揀...唔係就...$$$$)

第五日:
中正紀念堂 >  鼎泰豐 >台北101 > 西門町 > 5pm 機場
問題:
1)如上..
2) 101個日啦, 都係信義路附近..
3)可以, 不過要到老街後既碼頭找..通常都坐捷運+紅26(唔記得係紅26定係紅38!!不過一出捷運站就見到喔!!!)既公車直達, 如果想坐船, 不如去埋對岸既八里玩逛逛呢...

希望唔好見怪, 小小多事 , 因為剛剛去完, 還充滿感覺喔!!!

第一日:
10:30am到桃園機場,換錢,去台北車站,買悠遊卡 > 12am 鼎泰豐 > 返hotel > 三點到婚紗店 > 夜晚行西門町

第二日:
全日影相 > 夜晚台北車站地下街(有咩好食?)
地下街無乜野食,建議去隔離台北車站(微風廣場),有好多好多好多餐廳選擇。

第三日:
淡水老街+漁人碼頭 > 圓山站買手信 > 美麗華 > 士林夜市

第四日:
動物園預4個鐘左右

第五日:

問題:
1.我book左hotel要3點後先可以check-in,如我寄存左行李,夜晚先check-in得唔得??會唔會太夜唔hold房架? 得,基本上都無問題。
2.想去度小月,邊日去會比較順路? 第五日
3.淡水去漁人碼頭係咪可以搭船? 只限假日or閒日都有? 可以搭船,閒日都有。
4.五分埔其實多唔多野買? 考慮緊去定唔去~同旺角女人街差唔多

玩得開心D

第一日:
10:30am到桃園機場,換錢,去台北車站,買悠遊卡 > 10:30先landing, 拎得行李、辦手續等都至少11:00, 就算剛好有國光, 去到台北車站都12:00, 點去鼎泰豐?
12am 鼎泰豐 > 直接返酒店休息下仲好啦, 食o野可以係台北車站附近/酒店附近
返hotel > 三點到婚紗店 > 夜晚行西門町

第二日:
全日影相 > 夜晚台北車站地下街(有咩好食?) 站前地下街/新世界有一部份全部食肆, 可以慢慢搵

第三日:
淡水老街+漁人碼頭 > 圓山站買手信 > 睇怕你係想去維格, 其實可以經酒店代訂, 直接送去酒店, 唔駛得登去
美麗華 > 士林夜市

第四日:

第五日:

問題:
1.我book左hotel要3點後先可以check-in,如我寄存左行李,夜晚先check-in得唔得??會唔會太夜唔hold房架? 其實你去到已經同你check-in, 只不過未有房比你, 行李可以先放酒店
2.想去度小月,邊日去會比較順路? 鼎泰豐同度小月都可以係忠孝復興站附近同永康街搵到
3.淡水去漁人碼頭係咪可以搭船? 只限假日or閒日都有? 可以, 每日都有, 去返老街, 每位NT$50, 坐公車先NT$8(捷運轉公車轉乘優惠)
4.五分埔其實多唔多野買? 考慮緊去定唔去~ 據講同女人街/花園街差不多

咁我去永康街應該係中正站or忠孝復興站呢?

想問2位o係台北影婚紗相用左幾錢?
係咪O係香港BOOK既?
我本來都想影..但book唔切
同埋睇香港果d好貴

淨影相都用左兩萬幾..本身PACKAGE 1萬...

嘩  我四月出發去台北嘅羅亞婚紗影相呀 , 套餐都係一萬喎 , 但係點解你要用多一萬嘅 ??用係邊呢?   我開始有啲担心潻

發新話題